Стафан де Мистура: Нека Русия остави на ООН отварянето на хуманитарни коридори

Стафан де Мистура

Хуманитарният план на Русия, отнасящ се за до 300 000 цивилни под обсада в сирийския град Алепо, има нужда от подобрения, каза днес специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.

Мистура говори пред журналисти в Женева ден след като Русия каза, че нейните сили и тези на сирийското правителство ще открият хуманитарни коридори, по които цивилните и желаещите да се предадат бойци ще могат да напуснат града.

Според Мистура Русия трябва да остави на ООН отварянето на такива коридори и извеждането по тях на хора от обсадените зони в Алепо. "ООН и неговите партньори, занимаващи се с хуманитарна дейност, знаят какво трябва да бъде направено. Това е наша работа", каза дипломатът, цитиран от ДПА.

Руският постоянен представител в женевската централа на ООН Алексей Бородавкин каза в интервю за РИА новости, че Москва внимателно ще проучи и ще вземе предвид предложението на Мистура.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов каза днес, че освен хуманитарни коридори за напускане на Алепо, могат да бъдат открити и такива коридори към Алепо, предаде ТАСС. Антонов обаче бе категоричен, че при никакви обстоятелства няма да се допусне внасяне на оръжия в районите под контрола на бунтовниците.

Франция заяви, че хуманитарните коридори, обявени от Русия и отворени от сирийския режим за евакуиране на обсадените бунтовнически квартали в Алепо, няма да дадат надеждни резултати, предаде Франс прес.

Съгласно международното хуманитарно право трябва да бъде доставена спешна помощ на живеещите под обсада хора, каза говорителят на френското външно министерство Ромен Надал.

"Хората в Алепо трябва да могат да останат по домовете си, да бъдат в безопасност и да им се осигури всякаква помощ, от която имат нужда", каза той.

След седмици бомбардировки и обсада на контролираните от бунтовници квартали на Алепо режимът отвори коридори, за да насърчи излизането на цивилни и бойци, желаещи да предадат оръжието си. Целта на Дамаск е да превземе възможно по-бързо втория по големина сирийски град и по този начин да постигне най-голямата си победа във войната, отбеляза АФП.

Споделяне

Още от Свят