Сталев дал съгласие на БСП за София, Паскалев харесан за Благоевград

Бившият посланик в Германия и Турция и настоящ шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев обяви, че е приел да бъде издигнат от БСП за кмет на София. Окончателното решение за кандидатурата му ще се вземе в петък на пленум на градската организация на БСП, но Сталев не възнамерява да присъства на него.

Пленумът, в който ще участва и премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, ще обсъди и други номинации като тези на министрите му Ивайло Калфин и Пламен Орешарски. За предимство на Сталев се смята това, че не е партийна кандидатура и можел да привлече по-широк кръг от избиратели, след като е бил обвързан с дясното управление на страната.

Ако не се стигне до никаква приемлива кандидатура, в битката срещу настоящия кмет Бойко Борисов ще се наложи да влезе лично председателят на столичните социалисти Румен Овчаров, казаха от “Позитано” 20.

До края на седмицата червените трябва да решат и за кандидатите си в други големи градове. На заседанието на Изпълнителното бюро във вторник се чули доста гласове за издигане на Костадин Паскалев в Благоевград. Настоящият депутат от левицата беше кмет на този град преди да стане министър в кабинета на Сакскобургготски през 2001 г. Първоначално Паскалев бе лансиран столичните социалисти за кандидат-кмет на София, но той отказа номинацията.

Към момента социалистите в Благоевград са дали заявка да подкрепят комуниста Лазар Причкапов, но вече се обсъжда и възможността за Паскалев, както и за областния управител Владимир Димитров. В средите на червените бил популярен и номинираният от ГЕРБ кандидат Кирил Пендев – банкер, свързан с Мултигруп. При наличие на повече от една кандидатура, излъчена от местното ръководство на БСП в Благоевград, решението ще бъде взето от “Позитано” 20.

Споделяне

Още от България