"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на България

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна.

Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен.

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз, но също така "Стандарт енд Пуърс" отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.

Анализаторите очакват, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

"Поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Очакваме българската икономика да расте стабилно и да постигне силни фискални резултати", заяви "Стандарт енд Пуърс", като даде на страната позитивна прогноза.
Така и трите големи агенции за кредитни оценки дават на България сходни оценки. 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?