Станишев бе преизбран без конкуренция за лидер на БСП

Сергей Станишев бе преизбран за председател на БСП с близо 95 на сто от гласовете на 45-ия партиен конгрес. Социалистите спазиха традицията на среднощните заседания и гласуването започна в събота към 23 ч. Броенето свършило към 6.30 сутринта в неделя. "Нощта на дългата химикалка" работи безотказно, коментира делегат на конгреса по повод състава на новия Висш партиен съвет. Според мнозина Станишев не е успял да прокара достатъчно нови лица във Висшия съвет, което няма да му позволи да обнови Изпълнителното бюро на партията.

Конгресът не успя да избере целия състав на Висшия съвет дори и при две гласувания. 48 от предложените членове не успяха да съберат необходимите 50% плюс 1 гласове от делегатите, след което конгресът реши да ги избере "ан блок" и така да увеличи състава на ВС от 151 на 155 души. Сред членовете на ВС, които на втория тур получиха подкрепа е и заместник министърът на земеделието Меглена Плугчиева.

Станишев нямаше конкуренция за председателския пост, след като отводи си направиха Янаки Стоилов, Румен Петков, Румен Овчаров, Младен Червеняков, Георги Божинов и Красимир Премянов. От общо 687 делегати 637 подкрепиха Станишев, като недействителните бюлетини бяха 16. Президентът Георги Първанов поздрави Сергей Станишев за избора и го нарече "най-изявеният български политик от новото поколение". След като спечели президентските избори през ноември м.г. Първанов лично лансира Станишев за свой наследник като лидер на БСП.

"Високият процент, който дадохте за мен, отразява, че политиката която беше водена, е в правилна посока, каза пред делегатите Сергей Станишев след обявяването на официалните резултати.

Той определи поканата към БСП за консултативен член на Социалистическия интернационал и като личен свой успех, но каза, че въпреки международното признание, избори се печелят в страната. Затова най- голямото предизвикателство за БСП е да извоюва доверието на хората и като лидер на партията ще направя всичко възможно да постигнем това в следващите местни и парламентарни избори, заяви той.

Във ВПС има три групи членове. 31 са там по право като избрани от делегатски съвещания, сред които са се "уредили без бой" - по думите на делегат - Румен Петков и Бойко Великов. Други 40 получиха необходимата подкрепа още на първия тур. В третата група са влезлите след гласуването в зала - 48 социалисти. В последната "квота" има четири-пет млади члена на БСП. Разликата между първия по гласове член на ВПС Сергей Станишев и последния избран в залата е близо 300 делегатски гласа. През втория ден на форума от регистрираните 734 делегати в залата останаха към 440-450 души.

По същия начин конгресът избра и Контролния съвет на партията, в който влязоха общо 31 човека. Първите 23 събраха необходимите гласове на двата тайни тура, а останалите влязоха "ан блок" при явно гласуване в залата. Отначало съществуваше колебание сред социалистите дали не нарушават устава на партията, но от Контролния съвет ги успокоиха, че всичко било наред.

С най-много гласове за членове на ВПС са избрани Сергей Станишев, Янаки Стоилов, Стефан Данаилов, Георги Пирински, Георги Божинов, Бриго Аспарухов, Любен Корнезов, Александър Лилов, Румен Овчаров и Асен Гагаузов. Те събират между 70 и 90 на сто от гласовете. Във ВС са избрани и Ангел Найденов, Младен Червеняков, Иво Атанасов, Кънчо Марангозов, Татяна Дончева, Никола Койчев, Михаил Миков, Емилия Масларова, Велислава Дърева, Кръстьо Трендафилов, Юрий Борисов, Кирил Добрев, Иван Гранитски, Илияна Йотова, Любомир Пантелеев, Искра Баева, Владимир Топенчаров, Кристиан Вигенин, Минчо Коралски, Нора Ананиева, Иван Зънзов, Петър Мутафчиев, Петър Димитров и Петър Башикаров и други.

На втория тур се явиха 120 кандидати, сред които Евгени Кирилов, Руси Статков, Красимир Премянов, Виолета Гиндева, Кирил Желев, Клара Маринова, Любомир Божков, Меглена Плугчиева, Назми Мюмюн, Ивелин Николов, Стефан Стоилов, Любен Петров, Чавдар Кюранов, Рахми Али и други.

След общо взето вяла дискусия в пленарна зала и по секции, конгресът прие всички предварително подготвените политически документи.

Като допълнение към политическата платформа на БСП, конгресът гласува за уточнение на отношението на БСП към Българската православна църква и процесите на нейното единство, както и по отношение на другите вероизповедания. За първи път БСП записа в устава си ценностите на Социалистическия интернационал, сред които е признанието на правото на вероизповедание на българските граждани.

Най-голямо внимание на социалистите предизвика текст от допълнение към политическата платформа, според който в резултат от прехода се е получил "капитализъм в най-уродливата му форма довел до криза в социално-икономическата и духовна сфера". В пленарната зала се сблъскаха с мнения Георги Пирински, Янаки Стоилов и Захари Захариев. Пирински поиска да се запише, че "СДС натрапила този десен модел, довел до уродлив капитализъм", а Стоилов каза, че това не било характерно само за България, а за всички страни в прехода. Захари Захариев заяви: "Горко на партия, която се крепи чрез образа на врага си". Той се обяви срещу демонизирането на СДС и за отчитане на ролята на БСП за този преход. Бойко Великов намери компромиса като предложи СДС да се запише на друго място в политическата платформа, за да стане ясно кой е натрапил шоково-монетарния модел на реформи.

Споделяне

Още от България