Станишев бил пълен отличник и ще е премиер, ако партията го иска

Нямам лична свръхамбиция да ставам премиер, но ако прецени Висшият съвет, че това е най-добрият вариант, няма да бягам и от своята отговорност. Какви хора ще влязат в екипите и кой ще бъде нашият кандидат за премиер, ще стане ясно преди изборите, заяви Станишев.

Така лидерът на БСП отговори в събота пред "Нова телевизия" на преценката на депутатката Татяна Дончева, че той все още няма качества за премиер, както и че липсва лидерски екип в БСП, готов да поеме управлението на страната, ако спечели изборите догодина.

В отговор на аргумента ѝ, че не е и спечелил нито една битка, Станишев заяви, че е наистина е от благополучно семейство, но сам положил усилия и завършил с пълно отличие гимназия, а после и висшето си образование в Москва, където му дали "червена диплома" - т.е. пак на отличник. Той изброи и специализациите, включително в Лондон, като спечелени свои битки. Водил ги е в демократично време, когато нямало значение, че баща му Дмитрий Станишев е принадлежал към номенклатурата на бившия режим.

Лидерът на БСП, доказвайки че е демократ и лидер на реформираната БСП, заяви, че една критика към лидера или към ръководството е здравословна.

Никога няма да позволя някой да бъде санкциониран или изхвърлен от политиката, заради критика към мен, увери младият партиен водач, но каза какво от забележките на Дончева не приема.

Не е вярно, че БСП не знае какво прави, БСП усилено се готви за спечелване на изборите и за управление на страната, каза той. Станишев повтори и контратезата на заместника си Румен Овчаров, че БСП е единствената партия, която не е лидерска и не съществува благодарение на водачите си.

Амбицията на сегашния лидер обаче е БСП да спечели изборите и да управлява страната добре през следващите 4 години.

Не смятам, че трябва която и да е партия, в това число и БСП, да се отпуска и да смята, че нещата са в "кърпа вързани", заяви обаче лидерът.

Той съобщи, че БСП планира през следващите месеци срещи с представители на големи финансови институции в България и в чужбина по икономическата програма на партията.

Станишев посочи, че той и ръководството на партията са наясно, че спечелването на изборите е трудна задача, защото срещу БСП ще бъдат хвърлени всички сили, целият политически, финансов и административен ресурс на НДСВ.

БСП е достатъчно консолидирана като политика, която прави, каза Станишев.

Според него бъдещият премиер трябва да бъде от политическата партия, спечелила най-много доверие от избирателите. Той посочи, че БСП се стреми към спечелване на изборите, осигуряващо и възможност за самостоятелно управление, но това не означава, че няма да търси след това разширяване на подкрепата при ясни параметри.

На въпрос, за възможностите в следващия парламент конфигурацията да не позволява самостоятелно управление на БСП, Станишев заяви, че при съвместимост на програмата на партията с тази на други политически сили, е възможно и съвместно правителство.

Схемата "всички срещу БСП" е вредна за страната, коментира той и посочи, че тази схема е била реализирана в софийската община. Според него така управленският процес в столицата не върви нормално и всяко решение е въпрос на сделка. Същото очаква България, ако се създаде такава разнородна коалиция, добави лидерът на БСП. В отговор на въпрос той не изключи НДСВ като партньор в управлението при определени условия. Точно за опасността БСП да загуби гласове, ако избирателите са принудени да гласуват за една коалиция на бившия монарх с бившата комунистическа номенклатура, предупреди обаче Татяна Дончева пред дни.

Във връзка с приемането на бюджета за следващата година Сергей Станишев каза, че БСП няма да прави задкулисни сделки нито с НДСВ, нито с представители на опозицията. Ще анализираме внимателно предложението за бюджет, но не очаквам то да се различава от досегашните, които не бяха подкрепени от левицата, допълни лидерът на ПГ на Коалиция за България. Според него шансовете левицата да подкрепи бюджета не са високи.

По думите на Станишев гласуването на бюджета по същество ще бъде и вот на доверие или недоверие към правителството, защото в бюджета личи цялата политика на управляващите. Повечето сфери съвсем не са толкова успешни, колкото се представят, добави той. Ако има конкретни поводи, когато се накърняват българските икономически и политически интереси, или пък социалните права на хората, ние ще използваме всички парламентарни средства, за да ги отстоим, заяви Станишев.

Споделяне

Още от България