Станишев: БСП никога не е била партия на корупцията

Станишев: БСП никога не е била партия на корупцията

"БСП никога не е била партия на корупцията", заяви лидерът на партията и бивш премиер Сергей Станишев.

След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник той коментира, че не е изненадан от решението на вътрешнопартийния си опонент Румен Овчаров да оттегли оставката си като председател на БСП-София. Аз имах подобно очакване още при нейното заявяване, отбеляза Станишев.

По думите му оставката на Овчаров е дала повод доста да се говори за нея като за морален акт. Той обаче изтъкна, че промяната в БСП е била заявена още на конгреса на партията. Макар че не винаги се прави със скоростта, с която бих искал да я видя, промяната се превръща във факт все повече, добави Станишев и даде за пример създаването на младежка организация в БСП.

Интересно е, че Румен Овчаров, който се идентифицира като някакъв нов носител на промяната в БСП, беше един от хората, който открито работеше против младежкото обединение, напомни Станишев.

Радвам се, че Румен Овчаров се е самоопределил като носител на моралните ценности в България и в БСП, и твърдя, че БСП никога не е била партия на корупцията, заяви бившият премиер. По думите му това не означава, че БСП е била или е застрахована от корупционни практики.

Да се налага на БСП образът на неморална и корумпирана партия, ние няма да го приемем, заяви и Янаки Стоилов. Той подчерта, че повечето симпатизанти на БСП са най-чувствителни именно по въпроси, засягащи корупцията. Всеки има право на своите проекти във и извън БСП, но много важно е кой, кога и с какво мотивира повдигането на въпроса за корупцията, каза още Стоилов, изтъквайки, че БСП трябва да води дискусията по тази тема вътре в своите структури, заедно със своите членове и симпатизанти.

Станишев от своя страна подчерта, че ще бъде радостен, ако Овчаров реализира промени в градската организация на партията, за да се стигне дори и до изборна победа на местни избори през 2011 г. Всеки би трябвало да върви в рамките на доверието, което е получил, а всеки един човек, за когото не е доказано, че е корумпиран, не би трябвало да бъде боядисан с черна боя, посочи той.

Лидерът на БСП отказа да коментира изказване на премиера Бойко Борисов, че ако "Станишев го закарат на детектора на лъжата, ще светне целият“, като изтъкна ,че няма намерение да влиза в престрелка с Борисов.

В същото време бившият министър-председател продължи да атакува настоящия премиер, като го обвини в лъжа за историята със скритото писмо от Брюксел. Посочи още, че Борисов е непредсказуем в кадровите си решения. Пример за това са замразеното влизане на Илиян Михов като вицепремиер в кабинета и краткият престой на Кольо Парамов като съветник на премиера.

"Това говори за една доста голяма хаотичност и неопределеност в една от основните политики - икономическата, на този кабинет и за това, че министър-председателят очевидно трудно се ориентира в подбора на сериозни, отговорни кадри", коментира Станишев. 

Той обясни, че винаги е бил против генно-модифицираното развитие на българското земеделие заради всички рискове и възможни последици за развитието на България. От БСП са подготвили законодателни промени за ГМО с цел ограничаване максимално на рисковете.“ Не бих възразил законопроекта да бъде изтеглен изцяло, коментира Станишев.

Нямаме намерение да оглавим протести, които споделяме, но ще се срещнем с неправителствените организации, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?