Станишев дава сградата на МС на Ирена Кръстева

Станишев дава сградата на МС на Ирена Кръстева

На заседанието на Министерския съвет в четвъртък правителството ще одобри предложението на премиера Сергей Станишев статутът на сградата на Министерския съвет да бъде преобразуван от публична държавна в частна държавна собственост, съобщи правителствената информационна служба.

Идеята на премиера е сградата да бъде дадена за стопанисване на близката до ДПС едра медийна собственичка Ирена Кръстева, уточниха от пресслужбата на 1 април.

Предложението на Кръстева било внесено преди две седмици и предвиждало "Нова медийна българска група" на Кръстева да вземе сградата за десет години с опция за още петнадесет. В замяна Кръстева предлагала да поеме издаването на силно закъсалия вестник "Дума" и още до изборите да го направи национален всекидневник с най-висок тираж в страната. Персоналът на Министерския съвет заедно с министрите можели да останат в кабинетите си, а правителствените заседания щели да се провеждат както досега в същите зали, което правело още по-изгодно предложението.

Според добре информирани източници на предното заседание Станишев остро смъмрил министрите си Пламен Орешарски и Николай Цонев, защото през главата му те се надпреварвали да правят сделки със сгради на министерствата си. Както е известно, Орешарски е на крачка да сключи сделка с Кръстева, според която тя ще получи три отлични здания на министерството в центъра на София плюс високото тяло на ИПК "Родина" плюс терен от 40 декара до бул. "Цариградско шосе" срещу обещанието някога да построи сграда за нуждите на НАП.

Николай Цонев, зает с активна дейност по разпродажба на военни имоти с отпаднала необходимост, пък готвеше предложение да бъде обявена за продан сградата на министерството до Народния театър, а с получените пари да бъдат закупени апартаменти за нуждаещите се военнослужещи.

"Не трябва така на дребно да се работи, не може тясноведомствените интереси да надделяват над държавните", казал Станишев на двамата стреснати министри, цитиран от присъствал на бурното заседание правителствен служител.

Премиерът парирал в зародиш и опита на аграрния министър Валери Цветанов да се включи в трескавата надпревара за предизборни сделки. "Вие, Цветанов, си гледайте горските заменки, достатъчно работа има за довършване там и не се бъркайте, където не разбирате", остро казал Станишев, според същия източник, който допълва, че вицепремиерът Плугчиева, която недолюбва Цветанов, одобрително кимала.

Според близки до ДПС наблюдатели самият лидер на движението Ахмед Доган се притеснил от реакцията на Станишев и в едночасов разговор с него, когато премиерът отишъл да го поздрави за рождения ден, му казал, че не е прав за Орешарски и по-добре да го остави да даде обещаните сгради на Кръстева, защото е добър финансист и добър финансов министър, а е и кадър, на когото може да се разчита и в бъдеще за всякакви услуги.

Той уверил Станишев, че няма толкова дългосрочни претенции над Министерския съвет и предложението да бъде в сградата в следващите десет години плюс опция за още петнадесет напълно го удовлетворявала.

От отсрещната сграда на "Дондуков"2 наблюдават развоя на събитията с известно напрежение. Лидерът на ДПС, който през последните месеци е във влошени отношения с президента Първанов, е успял да го убеди и в изгодата от сделка по прехвърляне на Президентството към комплекса "Супер Ларго", който Кръстева ще оформи в триъгълника между бившия Партиен дом, МС и сградата на държавния глава.

Обещанието е новият комплекс, изграден като модерен бизнес и административен център с казина, спа центрове и прочее екстри, да се ползва за нуждите на форума "Енергиен Давос", който ще се провежда ежегодно в София под патронажа на президента Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България