Станишев: Хората харесват чалга-политиците

"Хората харесват чалга и съответно и чалга-политиците“, коментира в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев на традиционната си среща с участниците в Международната програма за млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Според бившия премиер "хората обичат да чуват думи и начин на говорене, които те самите имат“.

"Винаги е имало чалга политици, този процес е културен и няма как да не намери своите представители в политиката“, доразви Станишев тезата си малко по-късно пред репортери. По думите му тази тенденция все повече се засилва.

"Защо се учудвате, че имат и своите представители в Народното събрание“, запита риторично той.

Пред участниците в програмата Станишев коментира и ситуацията на Балканите. През 90-те години картината беше наистина мрачна, войната в бивша Югославия сложи едно клеймо върху целия регион, припомни лидерът на БСП.

Според него нещата са започнали да се променят заради мечтата за членство в ЕС, защото нейното осъществяване по думите му е невъзможно без нов тип отношения между съседите - на приятелство и взаимно сътрудничество.

Той смята, че след членството на България и Румъния в ЕС след 2007 г. отговорността и на европейските институции в региона става по-голяма, защото Западните Балкани са обградени от всички страни с територии на ЕС, а и ЕС вече излиза на бреговете на Черно море.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?