Станишев искал да е в следващия европарламент

ГЕРБ му намеквали, че имат гражданска квота за изборите догодина

Сн. БГНЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че за него е важно да е в следващия европарламент. А на въпрос дали може да се кандидатира като независим ако не е в листата на БСП, той обясни, че от ГЕПБ му отправили намеци в тази посока, казвайки че имат гражданска квота.

"Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия европейски парламент. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент. Винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между Партията на европейските социалисти (ПЕС) и нашата група в Европарламента", коментира Станишев пред БНТ в неделя.

На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат, отвърна, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота.

Не е тайна, че Сергей Станишев е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя не присъства на конгреса на ПЕС преди няколко седмици, когато Станишев беше преизбран за лидер на партията. Двамата се сблъскаха публично по въпроса за ратфицирането на „Истанбулската конвенция“ от Българя. За това не е сигурно, че лидерът на европейските социалисти ще оглави листата за евродепутати на Българската социалистическа партия и дори дали ще има място в нея. Към момента има спекулации, че първото място в листата може да се заеме от настоящата депутатка и бивш журналист Елена Йончева. Тя и Станишев бяха двойка преди години.

"Решението за подреждането на листите за евроизборите не е еднолично на лидера на БСП“, изтъкна Станишев. Той заяви, че „ако някой смята а скара мен и Елена, няма да го постигне". Не обясни обаче кой иска да влоши отношенията с бившата му приятелка като противопостави двамата за лидерското място в листата за евродепутати.

Станишев заяви, че въпреки липсата на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които е получил от симпатизанти. Станишев оцени отсъствието на Нинова от конгреса като „пропусната възможност".

Крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на евроизборите, но те ще бъдат в периферията и на ЕП, и на институциите, заяви още Станишев.

"Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална, обясни лидерът на ПЕС.

Според него една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради. Другата заплаха по думите на Сергей Станишев е "статуквото на Европейската народна партия", която твърди, че всичко е наред. В същото време "глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото".

"Има огромен гняв. Жълтите жилетки не са само френско явления. Протестите в България и другите страни показват, че има остро чувство на несправедливост", коментира Станишев.

Европа преживява трансформация, защото светът се променя и тя търси новото си място и идентичност в него, изтъкна той и допълни, че хаосът около напускането на Великобритания от ЕС е най-добрата застраховка, че и други страни няма да я последват.Той допълни, че и в България подкрепата към ЕС спада, "защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние - държавите членки". „Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. "Не трябва да се изхвърля бебето с водата", смята Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?