Станишев: Камерън отвори Кутията на Пандора, тя му коства главата

Станишев: Камерън отвори Кутията на Пандора, тя му коства главата

Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания е политиката в най-лошия ѝ израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания. Товатаза в неделя пред БНР бившият български премиер и днешен евродепутат и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според Станишев в Обединеното кралство има отрезвяване и тъй като в много страни са стъписани от резултата от британския референдум и последиците от него за Великобритания, това дава възможност на Европа да тръгне по-убедено напред, защото досега Лондон е блокирал много инициативи. По думите му, спорът „Повече или по-малко Европа“ измества същността на разговора – спорът трябва да бъде първо каква Европа и след това колко Европа.

Пред ЕС има три пътя, единият от които е пътят на статуквото, зад който стоят десните сили и консерваторите, който доведе до дълбоко разделение по оста север-юг и това е път за никъде. Другият път е на националистите, каза Станишев.

По думите му социалистите ще предложат засилване на социалния характер на ЕС, защото всички кризи в сърцевината си носят усещането на хората, че няма справедливост и те не са от значение.

Споделяне

Още от Европа