Станишев настоя делото му да бъде внесено в съда или да се прекрати

От прокуратата отговориха, че тепърва ще решават дали да поискат имунитета му

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев е поискал делото му за изгубени седем секретни документа да бъде внесено в съда или да бъде прекратено, стана ясно в сряда от съобщение на държавното обвинение.

Според информацията социалистът е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което го моли разследването срещу него да бъде ускорено. Освен това го уведомява, че е внесъл в Софийския градски съд (СГС) искане казусът най-накрая да бъде разгледан от магистратите.

Станишев на практика се възползва от една от последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която управляващото мнозинство в парламента отмениха поправка, станала популярна като "вечния обвиняем".

Става дума за текст в кодекса, приет по време на кабинета "Борисов", който отмени правото на обвиняемите да искат от прокуратурата делата им да бъдат вкарани в съда или прекратени след изтичане на две години от образуването им.

"Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Станишев.

По повод искането му Цацаров ще изиска от наблюдаващия обвинител по казуса становище дали да бъде поискан депутатският имунитет на социалиста. Към момента досъдебното производство е спряно, тъй като Станишев бе избран за народен представител на 12 май, уточняват от прокуратурата.

Разследването срещу него започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.

Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи сериозни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?