Станишев: Правителството ревнува президента за отношенията с Русия

Пред висш функционер на про - Кремълската руска партия Единна Русия лидерът на БСП Сергей Станишев упрекна българското правителство, че не прави достатъчно за развитието на отношенията с Русия и проявява ревност към инициативи на президента Георги Първанов.

"Ние забелязваме определена ревност към инициативите на президента Първанов от страна на българското правителство. Споразумения, които са подписани от двамата президенти, се забавят в реализацията от страна на българското правителство", каза лидерът на българските социалисти след среща със секретаря на Генералния съвет на партия Единна Русия Валерий Богомолов. Подобни критики към българското правителство, снемащи съответно отговорността от руската страна за недостатъчния напредък по двустранни въпроси, е изказвал и самият Първанов.

Станишев посочи, че нееднократно е отправял критики към кабинета в София, че не се прави достатъчно, за да се използват възможностите на двустранните отношения и твърде много неща остават на хартия, без да се реализират.

Правителството и мнозинството обаче виждат нещата в друга светлина.

На среща с новия руски посланик Анатолий Потапов по-рано тази седмица председателят на Народното събрание проф.Огнян Герджиков за пореден път е повдигнал въпроса за по-улеснен достъп на български стоки до руските пазари, като се намалят вносните платежни мита и акцизи.

Герджиков освен това е изразил съжаление от отлагането на сесията на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която е трябвало да бъде обсъден и този въпрос.

Посланикът на Русия е посочил, че в момента се чака назначаването на съпредседател на комисията от руска страна. Същевременно Огнян Герджиков е отправил молба договорът за насърчаване и защита на инвестициите между България и Русия и протоколът към него да бъдат ратифицирани от и руска страна.

В петък лидерът на БСП изтъкнал ролята на президентите на България и Русия за положителната промяна в отношенията между двете страни.

Те създадоха не само редовни политически контакти, но и неформален контакт на отношенията, който е капитал за страната ни, посочи Станишев.

Той обаче подчерта, остават много нерешени въпроси, като неизгодния за България търговски дефицит и недостатъчното използване на възможностите за икономическо сътрудничество - и чрез смесени предприятия, и чрез руски инвестиции в България. Според нас трябва да се създаде нормална политическа среда, каза Станишев и посочи, че отношенията между Единна Русия и БСП се разглеждат като един от двигателите на двустранните връзки.

Очаква се при посещението на делегацията на Единна Русия по покана на ръководството на БСП да бъде обсъдено двустранното партийно сътрудничество и да бъде разменен опит в партийното строителство и в организирането на предизборни кампании.

Богомолов, освен секретар на Генералния съвет на Единна Русия, е и първи заместник на ръководителя на най-голямата фракция в Държавната дума - тази на партия Единна Русия.

Още от България