Станишев: Сам поисках номинацията ми за президент на ЕП да не се разглежда

Кандидатурата му щяла да послужи като печат за решенията на евролидерите, които групата на ПЕС в парламента не одобрява

Станишев: Сам поисках номинацията ми за президент на ЕП да не се разглежда

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев сам е поискал от председателя на групата на социалистите номинацията му за президент на Европейския парламент (ЕП), направена от лидерите на страните членки вчера, да не бъде разглеждана.

Това обяснява самият Станишев в специално изявление, поместено в профила му във Фейсбук. От него става ясно, че групата на социалистите не одобрява взетите вчера от Европейския съвет (в който влизат лидерите на страните-членки) решения за разпределение висшите постове в съюза. Станишев е преценил, че кандидатурата му като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет и така участието му в състезанието е щяло да послужи като печат на взетите решения.

За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент, се посочва в изявлението на председателя на ПЕС. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините, и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията, пише той.

Наред с това, за мен водещият политически ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС, заявява Станишев. През последната година проведохме мощна и вдъхновяваща кампания за социална промяна на Европейския съюз. Издигнахме най-убедителния кандидат за президент на Комисията, който спечели дебатите и сърцата на европейците. Представихме манифест "Нов социален договор за Европа". След проведените европейски избори последователно отстоявахме кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на ЕК - като носител на тази промяна, припомня президентът на ПЕС.

Оценявам усилията на всички от нашето политическо семейство, начело с премиерите ни, които водиха преговорите в Съвета. Знам, че балансът между политическите сили, географски региони и равноправно представяне на половете е сложен, и не се съмнявам в усилията на нашите представители в Европейския съвет, пише той.

"Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията.

Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент", пише Сергей Станишев.

За мен на първо място винаги са били и остават интересите и единството на социалистическото семейство и голямата промяна в ЕС. Отстояването на социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва, заявява в заключение лидерът на ПЕС.

https://www.mediapool.bg/gal/81/orig_88c86e55555a3059375fd6b23e8538ad.jpg

Давид Сасоли е номинацията на социалистите за председател на парламента

Във вторник вечерта бе обявено, че предложението на лидерите на страните е той и Манфред Вебер да споделят мандата начело на парламента. Часове по-късно в профила на социалистите в Туитър бе обявено, че тяхната номинация е италианецът Давид Сасоли, което породи различни спекулации за това какви са причините кандидатурата на Станишев да отпадне. Както се разбира от изявлението му, това предложение изобщо не е било обсъждано в групата.

Самата Ираче Гарсия Перес заяви, че е разочарована от предложенията на европейските лидери. "Предложението е дълбоко разочароващо за нас. Неприемливо е, че представените в в съвета популистки правителства отхвърлиха най-добрия кандидат (за председател на ЕК - Франс Тимерманс), защото отстояваше върховенството на закона и европейските ценности“, се казва в съобщението на групата.

След заседанието на Съвета бе обявено, че начело на ЕК е предложена Урсула фон дер Лайен, която в момента е министър на отбраната на Германия. За шеф на Европейската централна банка бе предложена сегашният ръководител на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Предложението за върховен представител на ЕС по външната политика е испанският социалист Жозеп Борел, а за председател на Европейския съвет – белгийският премиер Шарл Мишел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа