ЕП спази частично баланса с избора на италиански социалист за свой шеф

Кандидатурата на Станишев, окачествена от Борисов като "чест за България", отпадна

Давид Сасоли по време на днешната сесия на ЕП

Италианският социалист Давид -Мария Сасоли, издигнат от групата на социалистите и демократите, е новият председател на Европейския парламент (ЕП). Той бе избран при повторно гласуване, след като никой от кандидатите не събра достатъчно мнозинство при първото.

Победата на Сасоли стана възможна заради препоръката на европейските лидери за избор на социалист начело на ЕП.

Европейският съвет номинира за поста лидера на ПЕС Сергей Станишев , който обаче в сряда сутринта обяви, че няма да се кандидатира.

Сасоли спечели 345 гласа в конкуренция с чеха Ян Захардил от групата на Европейските консерватори и реформатори (160 гласа) и германската Ска Келер от Зелените (119 гласа).

Той ще заема поста две години и половина – половината от мандата, преди да предаде щафетата на представител на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕП) за втората половина.

Сасоли, който е бивш телевизионен журналист и е известен в Италия, но не и извън нея, заяви, че е решил да се кандидатира, защото "Европа ще бъде по-силна, само с Парламент, който играе по-важна роля".

Изстрелването му на един от петте висши поста в ЕС бе неочаквано. Във вторник, след тежки преговори тридневни преговори, лидерите на 28-те страни членки предложиха Сергей Станишев да оглави ЕП, за да се постигне източноевропейски баланс при разпределението на постовете.

Договореният "пакет" предвижда германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия; белгийският премиер Шарл Мишел – за председател на Европейския съвет; французойката Кристин Лагард, която ръководи Международния валутен фонд – за шеф на Европейската централна банка; испанският външен министър Жозеп Борел – за върховен външнополитически представител на ЕС.

Кандидатите, които се очакваше да се борят за първия пост в ЕП, включително настоящият председател Антонио Таяни (Италия) и белгиецът Ги Верхофстадт, не участваха в надпреварата.

Групата "Обнови Европа" (либералите плюс евродепутатите на френския президент Еманюел Макрон) подкрепяха пакета, одобрен от лидерите на ЕС. Поради тази причина те също не издигнаха кандидат за шеф на ЕП, обясни представител на групата.

Номинираният от Европейския съвет Сергей Станишев не внесе кандидатурата си – той твърди, че това било негово решение, но според някои източници не е имал достатъчно подкрепа в групата си, където името му дори не било споменавано за поста шеф на ЕП.

Българският премиер Бойко Борисов преди два дни блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността с обяснението, че така щял да загуби еврокомисарския пост на Мария Габриел.

След като Европейският съвет номинира Станишев да оглави ЕП, Борисов обаче заяви, че подобна висока позиция ще е чест за България, въпреки че "неговите хора не го харесват".

През последните дни висши евродепутати обявиха, че ще отстояват автономията и независимостта на Европейския парламент. При избора на председател обаче те следваха спуснатия от Европейския съвет курс да се излъчи социалист, за да се постигне политически баланс в разпределението на висшите постове в ЕС. Избирайки италианец, а не източноевропеец, те обаче нарушиха търсения географски баланс, отбелязва "Политико".

Сасоли не беше обявявал кандидатурата си преди края на заседанието на Европейския съвет във вторник. Той е бивш зам.-председател на ЕП и добре известен на евродепутатите като председателстващ пленарните сесии в Страсбург. Той е член на италианската Социалдемократическа партия, чиято делегация е втора по големина в групата на социалистите и демократите в ЕП.

От стола на телевизионен водещ до председателския пост в ЕП

Италианецът Давид Сасоли, новият председател на Европейския парламент, е бивш журналист, започнал през 2009 г. нова кариера на евродепутат под флага на левоцентристите, пише Франс прес.

63-годишният Сасоли беше кандидатът на социалдемократите, второто политическо семейство в парламента, за наследник на друг италианец - Антонио Таяни, близък до Силвио Берлускони член на дясната Европейска народна партия.

Изборът му позволява на Италия да запази един от трите важни европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като ръководител на дипломацията), но той очевидно няма да е съюзник на управляващото в Рим популистко правителство.

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, той се опитва да пробие на националната политическа сцена като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но е изпреварен от Иняцио Марино, който по-късно ще бъде избран за кмет.

След този неуспешен опит той се посвещава на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

"Като ръководител на тази политика, представлявах Европарламента по множество официални поводи, като развивах диалог с институциите в държавите от Средиземноморието и Близкия изток", пише той на страницата си в интернет.

Той претендира също, че е баща на "най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз - европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори".

"Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания", признава той. Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането на Алдо Моро през пролетта на 1987 г.

Давид Сасоли е женен и има син и дъщеря.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа