Борисов: Станишев начело на ЕП е "чест и гордост", ГЕРБ ще го подкрепи

Бойко Борисов след срещата за разпределяне на европостовете, сн. МС

Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят председателя на ПЕС Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, съобщи във вторник вечерта премиерът Бойко Борисов след срещата на лидерите на страните членки на ЕС, на която бяха разпределени петте висши поста в общността.

"Българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват", коментира още Борисов, който преди два дни блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева за далеч по-престижния пост на върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността.

Говорейки за Станишев, той направи препратка към лидера на БСП Корнелия Нинова, която се опита да го елиминира от евролистата на партията: "Още в предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата си от четири-пет депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави ЕП".

 Борисов изрази задоволство от приетите решения за разпределението на висшите длъжности в ЕС, защото Европейската народна партия (ЕНП) запазва председателското място на Европейската комисия.

Категорично държахме ЕК да бъде за ЕНП и това постигнахме, заяви премиерът. Той уточни, че неговите колеги са обещали да осигурят подкрепа от евродепутатите в своите политически сили за "този огромен компромис".

Споделяне

Още по темата

Още от България