Станишев се обяви за “правителство на спасението”

БГНЕС

Следващото правителство на България трябва да бъде програмно - “правителство на спасението”. Това обяви лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев на пресконференция след закритото заседание на Националния съвет на партията, на което беше определена коалиционната формула за изборите.

Следващото правителство не може да бъде механичен сбор и разпределение на функции и сектори между партии, които в парламента биха застанали зад него, смята Станишев.

В този смисъл няма да е формула, каквато беше тройната коалиция, защото тя имаше своя смисъл и постигна не малко, имаше своите дефекти особено в общественото възприятие и в начина на функциониране, и не може да се повтаря, посочи той.

БСП ще участва в предсрочните парламентарни избори във формат "Коалиция за България".
Това е утвърдена марка, каза лидерът на социалистите.

В тази битка, която водим с един опонент - лъжлив, популистичен, с огромен финансов ресурс, е необходима мобилизация на всички, които споделят нашата политика, посочи Станишев.

Той отбеляза, че е направен анализ на възможностите на всеки от партньорите в коалицията. Има голям интерес от неправителствени организации, структури на гражданското общество, браншови, съсловни организации, които са готови да сключат двустранни споразумения с БСП, съобщи още Станишев.

Днес БСП нe са обсъждали листите, уточни лидерът на партията. Той съобщи, че е поел ангажимент да проведа разговори в много кратки срокове с почти всички досегашни народни представители и с потенциални кандидати за водачи на листи и за гражданска квота. той.

БСП не е партия на един ден, нямаме никакво намерение някой да бъде заклеймяван или изхвърлян, всеки има своя принос, своите качества, слабости, своята степен на доверие или недоверие, и по това ще бъдат преценявани възможните кандидати, обясни Станишев.

По думите му следващата парламентарна група ще бъде много сериозно обновена като състав, но това не е самоцел. Първото нещо е да се спечели доверието на хората, смята Станишев.

Споделяне

Още от България