Старо Велико Търново буквално се разпада пред очите ни

Старо Велико Търново буквално се разпада пред очите ни

Ако мислите, че София има голям проблем с опазването на културното и историческото си наследство, то обърнете за миг поглед към Велико Търново. В старата столица 2/3 от обявените за културна ценност вековни къщи са пред рухване или в много лошо състояние. Въпреки че са под защитата на закона, който посочва отговорниците за тяхното опазване, всяка година по няколко сгради падат и на тяхно място зейват грозни дупки.

 

Във Велико Търново буквално цели улици със старинни къщи са застрашени от изчезване. Тук вече едва ли става дума просто за проблем с опазването им, а за тежка криза, която скоро може да завърши с пълното обезличаване на града. Това показва разследване на Mediapool чрез средствата на Закона за достъп до обществена информация. Първата част от него, посветена на София - "Хаос "гарантира" съсипването на старите софийски сгради" , бе публикувана на 28 септември.

 

Велико Търново несъмнено е един от най-красивите и автентични български градове, но историческият му център умира и скоро ще остане носталгичен спомен. Единствено София има повече паметници на културата от национално значение от Велико Търново – 152 срещу 102. Общият брой на сградите в старата българска столица, попадащи под закрилата на закона, е 333. Точно 201 от тях са в лошо състояние или са буквално пред рухване, показват данните на общината, предоставени на Mediapool.

Две паднали къщи, които са паметници на културата, разделени от трета, която е на път да падне. Снимка: Mediapool

 

Други над 200 стари сгради в града все още се намират в процедури по обявяването им за културна ценност. Те имат "предварителни" категории за защита. Това означава, че собствениците трябва да съгласуват промените по имотите им, но самите сгради все още нямат същинска защита. Няма информация колко от тях са в лошо състояние.

 

Обясненията

 

Дори в София, където са концентрирани националните институции и медии, сякаш никой и нищо не могат да извадят властта от летаргията по отношение на опазването на историческата ни памет и дух. Какво остава за Велико Търново... Съобщенията за падналите вековни сгради в старата столица минават през медиите мимолетно. Срутилите се къщи са представени повече като проблем за трафика, отколкото в другата перспектива – че част от духа и историята на страната си е заминала безвъзвратно.

 

През последните няколко години община Велико Търново дава вид, че обръща поглед към проблема. Това вероятно е така, защото накъдето и човек да обърне поглед, може да види сгради в пълен разпад.

 

На 30 март 2017 г. кметът на града Даниел Панов обявява на сесията на общинския съвет, че над 50 старинни къщи във Велико Търново ще бъдат ремонтирани. Тези къщи са частна собственост. По думите му вече са приключили строителните дейности по фасадите и покривите на повече от десет сгради по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов" и "Михаил Кефалов".

 

"Това е първата по своите мащаби реставрационна дейност в старата част на Велико Търново от 30 години", разказва Панов, цитиран от БТА. Година и половина по-късно Mediapool зададе на кмета простия въпрос колко са имотите, реставрирани по автентични данни по инициатива на общината за последните седем години. Отговорът е... нула.

 

А къщите продължават да падат

Какво се случи в Търново в месеците преди да бъде обявена неслучилата се все още инициатива на кмета за реставрация на част от старите къщи? През януари 2016 г. се срутва част от най-старата къща във Велико Търново, която е принадлежала на сестрата на гръцкия лекар и писател Никола Пиколо - Анастасия. Това е тривековна къща, в която е отсядал и Васил Левски, отбелязва "Булфото". Къщата се намира на улица "Никола Пиколо".

На 20 юни 2016 г. се срутва цяла къща на ул. "Велчо Джамджията". Инцидентът затваря улицата, а като по чудо няма убити или ранени. Общината плаща разчистването и огражда с ламарини. Обещава да си търси парите от 12-те съсобственици. Търновският вестник "Борба" съобщава, че в продължение на години общината е предупреждавала собствениците да си оправят имота, но безрезултатно. Кметът Панов се оплаква от мудността на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), чиито експерти имат задължение да следят за състоянието на тези сгради, както и да одобряват ремонтите по тях.

Когато кметът обявява инициативата за мащабните ремонти, в. "Конкурент" съобщава, че 20 къщи по емблематичната улица "Гурко" могат да се свлекат в река Янтра. Вестникът уточнява, че всяка година рухват по десетина стари къщи в града, които са част от неговото културно-историческото наследство. През лятото на същата година община Велико Търново съобщава, че градът е посетен от рекорден брой туристи. Очаква се броят им да надхвърли половин милион. Те идват във Велико Търново заради културно-историческото наследство.

Отдавна срутена къща на ул. "Гурко". Снимка: Mediapool

В началото на 2018 г. граждани подават сигнал до общината, че къща на 150 години на ул. "Резервоарска" в кв. "Варуша" във Велико Търново се разрушава, съобщава "Янтра днес". Арх. Донка Колева, която е служител в общината, пояснява, че не е запозната с проблема, но обещава да го проучи.

Законът за културното наследство дава възможност на община Велико Търново да ипотекира сгради в лошо състояние, ако собствениците не могат или не искат да ги поддържат. С парите от ипотеката общината може да реставрира имота, а собственикът трябва да поеме изплащането на кредита. Тази опция никога не е използвана във Велико Търново.

Има огромен проблем и в държавата

Както в София, така и във Велико Търново, комуникацията между местната власт и НИНКН изглежда напълно прекъсната. Резултатът е заличаването на културната памет. Проблемът до голяма степен се корени в НИНКН, който е част от Министерството на културата. В отговорите си до Mediapool община Велико Търново бе добронамерена и предостави цялата искана информация, без да се спестяват нелицеприятните подробности.

Една от тях е, че "най-новите" списъци на защитените в сгради в града са от 1985 г. Тоест, списъкът не е актуализиран цели 33 години! Това се случва при положение, че НИНКН е задължен по закон да води електронен регистър, който е публичен. Създаването му обаче все още е в бъдеще време.

Кметството признава, че данните, с които разполага, най-вероятно не отговарят напълно на действителността. Това означава, че държавата може да е обявила и нови сгради за паметници на културата, но общината да не знае. Така, ако нещо рухне, ще се разбере твърде късно. Другият вариант е защитата на някоя сграда да е отпаднала, а общината пак да не знае. Така местната власт незаконно ще освобождава собствениците от данък "сгради".

Разминаване в данните определено има. Общината знае, че на нейна територия има 102 недвижими паметници от "национално значение". Според списъците на Министерството на културата обектите са 72.

Къщата на Илиарион Драгостинов

Пълно безхаберие на държавата може да се обобщи с историята за родната къща на един от главните организатори на Априлското въстание - Иларион Драгостинов в Арбанаси. Къщата е паметник от национално значение и е собственост на самото Министерство на културата. През 2013 г. тя окончателно рухва.

Останките от къщата на Иларион Драгостинов. Снимка:kmeta.bg

Интересното с къщата на Иларион Драгостинов е, че е паднала нейната основна дървена част. Тя се е крепяла на подпори, които работниците, изпратени от министерството, са махнали. Направили го, защото предстои реставрация.

Реставрация обаче така и не започнала. Само къщата остава без подпори. От нея остават само един каменен дувар и порта, изградени с 90 000 лв., отпуснати от министерството през 2007 година. През 2018 г. е видно, че се руши и реставрираната ограда.

При падането на къщата кметът на Арабанаси Тошо Кръстев обяснява, че е изпратил преписка до областния управител на Велико Търново, с която да го сезира за проблема. Надеждата е, че писмото все някога ще стигне до собственика, който на всичкото отгоре носи пряка отговорност за всички паметници на културата в страна. Явно писмото пътува вече близо шест години.

Споделяне

Още по темата

Още от България