Стартират търгове за доставки на газ за Набуко

Стартират търгове за доставки на газ за Набуко

Започва набирането на оферти за доставки за проектния газопровод Набуко, който ще пренася синьо гориво от Централна Азия през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия и е разглеждан от Европейския съюз като алтернатива на руския газ.

Международната компания “Набуко Интернешънъл Пайплайн” е внесла в енергийните регулатори на петте страни, участващи в проекта, искане за откриване на процедура за оферти в две фази. Това съобщи във вторник на енергийна конференция в София Димитър Гогов, прокурист на компанията и изпълнителен директор на “Булгаргаз холдинг”, която е акционер в проекта на паритетен принцип заедно с турската “Боташ”, румънската “Трансгаз”, унгарската МОЛ и австрийската ОМV Интернешънъл.

Първата фаза ще е предназначена само за търговските дружества на петимата акционери, които ще могат да резервират определени количества от капацитета на тръбата, който е 25,5 млрд. куб. м годишно, но може да достигне и 31 млрд. куб.м. Обемът, който остане свободен, ще бъде пуснат във втората фаза на свободен търг за световните компании, обясни Гогов. По думите му Набуко е получила 6-7 писма за намерения от страна на големи газови компании за участие в доставките.

Очаква се през септември-октомври да са ясни процедурите с условията за участие, според които кандидат-доставчиците трябва да внесат предложенията си с тарифите и възможните точки за доставяне.

В регулаторите е внесено и предложение да се поиска от Европейската комисия частична отмяна на чл. 22 от газовата директива, така че да може компанията да сключи дългосрочни 20-годишни договори за доставки, за да си осигури гаранциите за пред финансиращите институции, каза още прокуристът на компанията.

Стойността на проекта е 4,6 млрд. евро, от които 400 млн. евро трябва да осигури “Булгаргаз”.

Досега са водени разговори с Международната банка за развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и други финансови институции, но всички те са подставили условието за подобряване кредитния рейтинг на компанията, в която участват все регионални играчи. Затова и от повече от година проектната компания за Набуко търси съакционер от световна величина, който да поеме равен дял в проекта.

Има къса листа от 5-6 кандидати, като в момента се преговаря с “Газ дьо Франс”, съобщи Гогов. “Тотал”, другата френска компания с интерес за дялово участие, вече е била отхвърлена.

До края на 2007 г. трябва да бъдат регистрирани петте дъщерни дружества на компанията, които ще оперират дейността ѝ на територията на съответната държава по лицензирането на преноса на природен  газ.

Набуко е структуриран изцяло като проект за транспортирането на природен газ от Иран и Каспийско море, а не като търговски, допълни Гогов. По думите му около 12-15 млрд. куб. м ще са за нуждите на транзитиращите страни, останалите количества ще са за Централна Европа.

Първите количества ирански и каспийски природен газ трябва да потекат по тръбата, тръгваща от входни точки през турско-иранската и турско-грузинската граници, в средата на 2012 г. или в началото на 2013 г., каза още Димитър Гогов.  

Споделяне

Още от Бизнес