Стив Банън ще обединява популистите в Европа

Стив Банън и Марин льо Пен

Стив Банън създава фондация в Европа, която да подкрепя десни популистки групи от целия континент, предаде ДПА, като цитира интервю на бившия главен стратег на президента Доналд Тръмп за изданието "Дейли бийст".

Банън се надява, че фондацията, наречена "Движението" (The Movement), ще оглави дясна популистка революция на континента, започвайки с изборите за Европарламент напролет, пише "Дейли бийст".

Неправителствената организация ще бъде централен източник за проучвания на общественото мнение, съвети за пропаганда и научни изследвания (think-tank research) за разнообразни десни организации, които никнат из цяла Европа, в много случаи без професионална политическа структура или съществен бюджет. Амбицията на Банън е в перспектива организацията да съперничи по влияние на "Отворено общество" на финансиста Джордж Сорос, подкрепящо либерални каузи.

През последната година Банън е водил разговори с десни групи от целия континент - от Найджъл Фараж и членове на Националния фронт на Марин льо Пен (преименуван на Национален съюз) на запад, до Виктор Орбан и полски популисти на изток. Той замисля дясна "супергрупа" в Европейския парламент, която да наброява една трета от депутатите след изборите през май. Обединен популистки блок от такъв размер би могъл сериозно да влияе на парламентарната дейност, потенциално давайки на Банън огромна власт в популисткото движение, отбелязва "Дейли бийст".

Централата на фондацията ще бъде в Брюксел, където през следващите месеци ще започне наемането на първоначален екип от 10 души, като броят им ще се увеличи до около 25 след 2019 г., ако проектът е успешен. Банън планира да прекарва 50 процента от времето си в Европа, след като минат частичните избори за Конгрес в САЩ през ноември.

По думите му групата ще е отворена за крайнодесни формации, но не всички. "Не мислим да включваме етнонационалистически партии, въпреки че хора като "Шведските демократи" или "Истинските финландци" са съвършени кандидати."

Банън поясни, че няма да са нужни значими ресурси, за да повлияе на европейската политика. Като пример дава кампанията за Брекзит с бюджет около 7 млн. лири, както и водещият изборен резултат на популистките партии "Пет звезди" и "Лигата" в Италия.

"Със 7 млн. лири не можеш да си купиш нищо. Не можеш да си купиш данни от Фейсбук, не можеш да си купиш реклами... А петата най-голяма икономика в света бе изкарана от ЕС за 7 милиона", коментира Банън кампанията за Брекзит. А за "Пет звезди" и "Лигата" той казва, че "със собствените си кредитни карти... поеха контрола над седмата най-голяма икономика в света. Това е лудост!"

Банън, спорна фигура, който до началото на годината беше в ръководството на десния сайт "Брайтбарт Нюз", помогна на кандидат-президентската кампания на Тръмп през 2016 г., с което си спечели поста в Белия дом. Принуден да го напусне след вътрешни вражди, по-късно разкрити в книгата "Огън и жупел" (Fire and Fury) на Майкъл Улф, сега той мечтае за новата си европейска империя, пише авторът на интервюто в "Дейли бийст" и цитира думите на Банън: "Бих предпочел да царувам в ада, отколкото да служа в рая" (перифраза на Сатаната от "Изгубеният рай" на Джон Милтън).

По думите на Банън групата ще е отворена за крайнодесни формации, но не всички. "Не мислим да включваме етнонационалистически партии, въпреки че хора като "Шведските демократи" или "Истинските финландци" са съвършени кандидати."

Плановете за създаване на "Движението" и за използване на таргетиране чрез данни на потребители, събрани през социални мрежи, идва след скандала около работата на Банън и компанията "Кеймбридж аналитика", около която избухна огромен скандал за злоупотреба с данни на потребители във Фейсбук по време на президентските избори в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?