По време на най-масовия протест от 2010-та насам

Сто хиляди в Будапеща се обявиха срещу данъка върху интернет

Сто хиляди в Будапеща се обявиха срещу данъка върху интернет

Около 100 хиляди души излязоха във вторник вечер на протестно шествие в Будапеща срещу намерението на унгарското правителство да въведе първия в Европа данък върху използването на интернет от 2015 г., предадоха осведомителните агенции. В неделя в първия протест по същия повод участваха десет пъти по-малко хора. В страницата на специалната кауза във "Фейсбук" пък членуват близо четвърт милион недоволни.

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че снощното шествие е е най-мащабната протестна акция откакто партията "Фидес" спечели изборите през 2010 г. и че участниците в нея възприемат облагането на интернет трафика като посегателство върху свободата на словото и правото на информация.

Премиерът Виктор Орбан спечели отново убедително и парламентарните избори през тази година, а преди седмици партията му овладя и местната власт. Той е критикуван и за опити да наложи елементи на авторитарно управление и държавна намеса в много сфери на живота и икономиката, поради което е критикуван от ЕС и САЩ, пише "Ройтерс".

Говорителите на протеста призоваха премиера Виктор Орбан да оттегли плана, който ще задължи доставчиците на интернет да плащат месечно по 700 форинта (2,27 евро) за индивидуален абонат и по 5000 форинта за бизнес абонат. Първоначално се предвиждаше данъкът да бъде 150 форинта (около 46 евроцента) за гигабайт интернет трафик, но управляващата партия Фидес бързо оттегли тази идея и обяви, че ще определи таван за данъка, който да бъде плащан от доставчиците на услагата.

Потребителите обаче се опасяват, че той ще бъде включен в цената за услугата.

Управляващите твърдят, че планират да съберат не повече от 60 млн. евро, но според първите изчисления на анализатори сумата, събрана от данъка, може да надхвърли 660 милиона евро.

Според "Ройтерс" в протестното шествие са участвали предимно професионалисти с по-високи доходи и млади хора. Чуха се и призиви за оставката на Орбан, издигнати бяха плакати с надписи "ERROR!" и "Колко пъти искате да ни одерете?"

Във вторник ЕК се обяви против намеренията на унгарското правителство. Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет, заяви Райън Хийт, говорител на Крус.

Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира говорителят. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той.

Всяко правителство, което предприеме подобни стъпки, ще обърка нещата много, заяви Хийт. Това е грешната посока, налагането на финансова бариера е само една от пречките за достъпа до интернет. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа и това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа