СТО се притеснява от нарастващия брой двустранни и регионални споразумения

Генералният директор на СТО Супачай Паничпакди изрази загриженост от нарастващия брой двустранни и регионални търговски споразумения. Според него някои от тях са неблагоприятни в областта на селското стопанство, предадоха АП и Франс прес.

Не се противопоставям на споразуменията за свободна търговия, но според мен някои от тях са неблагоприятни в областта на селското стопанство, заяви Паничпакди в костариканската столица, където днес започва срещата на Кеърнската група на 17 страни износителки на земеделска продукция, допълва АП.

Паничпакди отбеляза, че в момента се водят преговори по 60 двустранни и регионални споразумения за свободна търговия. Само седем от тях отговарят на регламентите на СТО. Ние трябва стриктно да следваме многостранните усилия на СТО, заяви Паничпакди пред журналисти в Сан Хосе.

Самите 146 членки на СТО си определиха краен срок до изтичането на 2004 г. за приключване на договорната рамка, предвиждаща намаляване на вносните тарифи и други бариери пред международната свободна търговия. Само че вероятността този краен срок да бъде спазен отслабна след срещата на министерско равнище през септември миналата година в Канкун, Мексико.

Тогава участниците във форума не успяха да постигнат споразумение, допълва АП. Основният спорен въпрос бе търговията със земеделски продукти. Бедните страни настояват за значително намаление на субсидиите, отпускани на фермерите, възлизащи на 1 милиарда долара дневно.

А развитите страни пък искат от развиващите се страни да намалят вносните си мита за селскостопанските и промишлените стоки, както и да приемат външната конкуренция в областта на комуникациите и финансовите услуги.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: