Стойнев обеща регионални бизнес политики и "икономизирана" външна политика

Драгомир Стойнев, сн. БГНЕС

Правителството започва нова политика за диалог с българския бизнес, която е насочена към регионите, заяви в понеделник пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на обиколка по предприятия в Хасково и Димитровград и има срещи с представители на местния бизнес..

 

Нашата основна цел е на местно равнище да се срещнем с българските предприемачи, за да изготвим конкретни политики, а не от София да се представят политиките, които бизнесът да изпълнява, заяви Стойнев. Той допълни, че ще се срещне с най-големите производители в региона, за да научи какви са нуждите им.

 

Моята основна цел е външната ни политика да се икономизира, т.е. - външната ни политика да отговаря на интересите на българския бизнес, каза още министърът.

 

"За нас е важно да подкрепим българския бизнес в неговия износ и най-вече - да насочим бизнесът към тези пазари, където има висок икономически растеж, където има търсене. Нашата роля е да подкрепим тези български производители", допълни Стойнев.

 

"Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари”, посочи министърът. Според него потенциал имат страните от ОНД и съседните балканските страни.

 

Той припомни дискутирания от години проблем на бизнеса с квалифицираните кадри и заяви, че следващият бюджет ще е ориентиран към образованието. "Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", заяви Стойнев.

 

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерски съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му”, заяви министър Стойнев.

 

Искаме да осъществим няколко пилотни проекти, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри, добави той и изрази надежда, че през септември министерствата на икономиката, на образованието и на труда ще подпишат споразумение за въвеждане на т. нар. дуална образователна система, при която учениците паралелно ще учат и ще работят, за да придобиват трудови умения.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?