Столичен бизнесмен изкарал 13 млн. лева миналата година

Общо близо 114 млн. лева са заработили първите двадесет граждани по доходи в страната, според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция за приходи.

На първо място е столичанин, чийто доход е 13 млн. лева. Столичният бизнесмен е следван от пловдивчанин и варненец, като в топ 20 на най-богатите българи присъстват и добричлия, русенец, плевенчанин, благоевградчанин и др.

1.212 млрд. лева доходи от наеми и хонорари са декларирани в подадените годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна. От тях 342 млн. лева са посочените във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото.

Останалите 870 млн. лева са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители, продажба на изобретения и др.

В същото време общо 60 000 човека са посочили в годишните си декларации, че искат да ползват едно или друго облекчение и по този начин да намалят дължимите от тях данъци. Общият размер на данъчните облекчения, с които са намалени данъчните основи, възлиза на 165 млн. лева.

Споделяне

Още от България