Столична община отвори предизборно кесията за преподавателите

Спестените от стачката в столичните училища пари ще бъдат раздадени на учителите като допълнителни възнаграждения. съобщи в петък шефът на отдел “Образование” към Столична община (СО) Камен Йорданов.

От администрацията на Бойко Борисов подготвят и схема за предоставяне на средства на столичните преподаватели за транспорт. Обещанието носи солиден предизборен привкус тъй като отпускането на средства за това ще бъде гласувано от новия Столичен общински съвет (СОС) през декември.

Новият СОС би трябвало да гласува изплащане накуп на тези пари със задна дата от 1 октомври. По думите на Йорданов от началото на 2008 година преподавателите в София ще получават всеки месец пари за транспортно подпомагане. Обсъжданите варианти са два. Първият е средствата да се дават към заплатата, а вторият - като карта за пътуване с градски транспорт.

Цената на месечната карта за всички линия е 37 лева. Ако СО се реши да пристъпи към подобна мярка, това би добавило около 12 милиона лева годишно към субсидиите, които Столична компания за градски транспорт получава заради преференциалното пътуване. В този момент това коства на общинския бюджет 60 милиона лева, а на държавния - 22 милиона лева. Те се дават за преференциални карти за хора в неравностойно положение, пенсионери, ученици и студенти.

Тези пари вече предизвикаха един скандал по линията Бойко Борисов – правителството. По време на мандата си кметът нееднократно призовава Министерски съвет да даде по-голяма част от тези пари, защото те са непосилни за общински бюджет.

С картите за градски транспорт не приключват бонусите за учителите на тема “общински бюджет”. От недостатъчен, предизборно той се оказа пълен с резерви. По думите на Камен Йорданов реализираните икономии за годината от фонд "Работна заплата" в столичните училища ще бъдат изплащани като  допълнително материално стимулиране в края на година. То щяло да бъде с по-голям размер от миналогодишното.

Споделяне

Още от България