Столична община преговори стари проекти в хотела на Златев в Правец

Като годината на публично-частното партньорство се очертавала 2012 за София

Нови детски градини, саниране на училища, концесия на парк "Възраждане“ и Централната минерална баня, акварапрк в Чепинци, кръстовища на две нива, канализация на кварталите Суходол и Овча купел. Тези стари проекти, част от които се реализират, а за останалите се говори от години, се събраха да преговорят за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова, заместниците ѝ, районните кметове и общинските съветници на тридневен семинар в луксозния хотел "Риу Правец", собственост на Васил Златев, баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Това стана по-малко от седмица след смяната на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов с Елен Герджиков.

За мероприятието, което е традиционно за общината и се прави всяка година, са похарчени около 20 хил. лв., казаха от Столична община. Това става на фона на призивите за икономии и затягане на коланите и намаления с 30 млн. лв. бюджет за 2012 г.

 

На семинара беше представен проектобюджетът, който е в размер на 1.272 млрд. лв. Той копира миналогодишния, като залага основно на еврофондовете и заеми. Собствените приходи от местни данъци и такси са намалени с 43 млн. лв. спрямо 2011 г., след като общината не успя да изпълни прогнозата. Таза през 2012 г. ще се разчита на 521 млн. лв. от данък сгради и автомобили, както и такса смет, които са най-големите приходоизточници в общинската хазна.

 

"Гарантираме устойчивост, не работим на парче“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "2012 ще е годината на публично-частното партньорство“, посочи главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му "това са пари, които ще катализират развитието на София дори повече, отколкото самата община и държавата отделя“.

 

Паркове на концесия

 

Даване на концесия на парк "Възраждане“ и на спа-центъра в Централната минерална баня са двата проекта, които ще се опита да реализира през тази година Столична община с помощта на бизнеса, каза Диков. Това ще е трета поредна година на опит да се даде възстановяването на парка на концесия, докато отдаването на банята се точи още от мандата на Стефан Софиянски.

 

С помощта на бизнеса ще може да се направи втора градска къпалня в парк "Възраждане”, каза Диков. Той се закани тази година да "започне работа на два фронта – публично финансиране и по линия на публично-частно партньорство“ за възстановяването на парка,

който стои в неугледен вид повече от десетилетие. Това, което според Диков може да привлече инвеститорите, е минералният извор, който се намира там.

 

Другият проект е аквапарк "Чепинци”, по който съдебните дела приключвали, по думите на Диков. "Независимо от кризи, има отново интерес и това е един обект, който със съдействието на Столичния общински съвет, може да тръгне и София да получи аквакомплекс като тези в Германия, важни както за развлечението, така и за здравето на гражданите”, каза главният архитект.

 

София дава 12.8 млн. лв. за поддръжка на столичните паркове, каза зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

 

Отделно 2.7 млн. лв. са предвидени за основен ремонт и изграждане на атракцион в Западен парк, както и 1 млн. лв. за ремонт на Борисовата градина и поставяне на осветление.

 

Два нови приюта за 850 бездомни кучета

 

Два нови кучкарника за 850 бездомни кучета в районите "Кремиковци“ и "Надежда“, обеща да бъдат построени през тази година Мария Бояджийска. Отделно е планирано да бъде направен и кастрационен център в район "Младост”. "Основното изискване е всичките клетки да бъдат в затворени помещения с температура около 15 градуса, което наистина е проблем”, обясни Бояджийска.

 

Предвижда се да бъдат изцяло санирани 14 училища. Заделени са пари и за довършване и разширение на спортната база в три училища. Осем нови детски градини ще бъдат пуснати през годината, обеща Фандъкова.

 

Лентите, които ще се режат, пък са свързани с пускането на новата линия на метрото, три кръстовища на две нива и депото в "Яна“. Новото сметище обаче няма да може да се ползва, защото е за нуждите на бъдещия завод за боклука, чието строителство не е ясно дали ще започне и през тази година.

 

Общината ще прави програма за ремонт на тротоарите, съобщи още Фандъкова. За тази година е предвидено с около 2 млн. лв. да се направят 25 км. тротоари.

 

Изграждането на канализация в кварталите “Суходол”, старата част на "Овча купел” и "Горна баня” е сред приоритети на общината, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Тези проекти се финансират от общината, както и от оперативна програма "Околна среда“. Със средства на концесионера "Софийска вода” пък се предвиждало изграждането на канализация в "Надежда 4”, "Модерно предградие” и "Илиянци”, каза Савина.

 

По думите ѝ през 2012 г. общината ще реализира общо 48 инвестиционни проекта. Най-голям проблем при реализацията им са отчуждаванията, посочи Савина.

 

Близо половината от бюджета на София (48%) е за капиталови разходи, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

 

Административната реформа

 

Фандъкова и екипът ѝ са решени да доведат до край започналата административна реформа в общината въпреки съпротивата на лобито на стария председател на общинския съвет, което гравитира около новия шеф на СОС.

 

"Продължаваме с промяната в структурата на общината. Ще продължим с уеднаквяването и оптимизирането на структурите на районните администрации”, каза Фандъкова. Това ще става на етапи.

 

Част от районните кметове, които са били посочени от бившия шеф на СОС Андрей Иванов, са възразили срещу плановете на Фандъкова за орязване на разходи в районните администрации и промяна на структурата им. Това разказаха участници в сбирката между Фандъкова и районните кметове.

 

За подобряване условията на труд на чиновниците Столична община предвижда да направи ремонт на административните сгради на улиците "Париж” 1 и на "Леге” 6-8.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?