Столична община се чуди да обжалва ли 11 млн. дълг към Вълка

Столична община (СО) все още няма идея дали да продължи да се съди във Върховния касационен съд (ВКС) за 11 милиона лева задължения към концесионерите по чистотата за извършени дейности по зимното почистване на града. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по правните въпроси в СО Юлия Ненкова.

Задълженията бяха натрупани през ноември и декември 2005 г. от извършени дейности по снегопочистване и опесъчаване. Тогава концесионерите представиха пред Столичния инспекторат направени разходи от 8,6 милиона лева, които бяха одобрени.

Малко по-късно след решение на Столичния общински съвет (СОС) бе отказано изплащане на тези суми и общината започна съдебни дела срещу трите фирми концесионери ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”, които пряко или косвено са собственост на Румен Гайтански (Вълка). Година по-късно София бе осъдена от Софийски градски и Софийски апелативен съд да изплати тези пари. През този период върху тях се натрупаха още 3 милиона лева лихви.

“След две седмици изтича срокът за обжалване пред ВКС и трябва да има решение на СОС”, заяви Ненкова, добавяйки, че жалбата е внесена, но след решението на общинарите може да бъде оттеглена по-всяко време.

Според нея рисковете са, че ако делото отново бъде загубено, ще бъдат платени още по-големи лихви върху основната сума. По думите ѝ съдът е отсъдил в полза на концесионерите, защото е счел, че Столичният инспекторат е приел работите за извършени без възражения и няма пороци при изготвянето на фактурите.

От своя страна при обжалването юристите на общината са атакували фактурите, защото служителката Б. Иванова, която ги е одобрила, не си е написала трите имена и длъжността. Според тях това противоречи на Закона за счетоводството.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?