Столичната десница се разпада

Управляващата София дясна коалиция е изпадна в поредна криза, след като Гергьовден отново заплашиха да напуснат заради фирмата "Софийски имоти" и същевременно се разбра шестима съветници на СДС ще излязат от политическата група на партията, присъединявайки се към новата формация на Костов.

Ако коалицията "Гергьовден - ДП - БЗНС -НС" изпълни заканата си, останалите десет общински съветници от СДС и 15-те на ССД не събират мнозинство в столичния съвет - който е от 61 общинари - за да изпълняват безпроблемно подписаната само от двете партии програма за управление на София. Обръща се и тежестта на партньорите в дясната коалиция, в която най-голяма вече е групата на кмета Софиянски.

Кисьов призова отцепниците да освободят постовете си в комисиите

Шестимата съветници, които напускат Надежда Михайлова и отиват при Иван Костов, са Атанас Кондурджиев, Вили Лилков, Иван Николов, Кръстьо Тихчев, Стефан Беязов и Христо Кожухаров.

Досега само Вили Лилков официално е оповестил, и то преди седмици, че ще напусне групата на СДС, защото влиза в новата партия.

Председателят на СОС Владимир Кисьов отрече шестимата да са депозирали заявления за напускане на общинската група на СДС, но ги призова да освободят постовете си в общинските комисии. Мигновено бе разпространена и официална реакция на лидера на СДС Надежда Михайлова.

"Не съм изненадана", заяви тя и определи шестимата като хора на Костов, които той е успял да вкара в листата чрез контролирани от него общински събрания. Лидерът на СДС се запита на глас пред медиите дали напусналите ще изпълняват подписаната от СДС и ССД програма за управление на София или, "следвайки стратегията на Костов, ще гласуват заедно с комунистите в СОС".

Дилов недоволен от разпределението на шефски постове

Поредната закана на Гергьовден да напусне дясната коалиция пък дойде само ден след като СДС и ССД си поделиха шефските места в общинската фирма "Софийски имоти", контролирана досега от хора на бившия шеф на СОС Антоан Николов.

В остра декларация лидерът на движението Любен Дилов син обяви на заседанието на столичните съветници, че нищо в управлението на София не се е променило и не се е реализирал нито един от принципите на прозрачност и контрол, оповестени като цели на пожарно сформираната коалиция между първия и втория тур на местните избори м.г.

В София няма икономическа политика, а битка за запазване на икономическите позиции на старата общинска администрация, чието политическо представителство е Съюзът на свободните демократи на кмета Софиянски, заяви Дилов. Той определи ССД като основна пречка за реализирането на предизборните обещания към софиянци на СДС и Гергьовден.

Лидерът на движението, което последователно бранеше "Софийски имоти" при всички скандали около нея, директно посочи смяната на ръководството на компанията като причина за поредния гневен изблик на гергьовденци.

Председателят на общинския съвет Владимир Кисьов повери "Софийски имоти" на най-яркия представител на старата администрация, заяви Дилов-син. Той визира предложената от Софиянски Нина Делчева, която вчера беше избрана за изпълнителен директор на фирмата с гласовете на СДС и НДСВ. Шеф на новия борд на директорите на "Софийски имоти" стана Юри Юнишев от СДС.

Десетдневен ултиматум

За пореден път Дилов обяви, че от Гергьовден в най-скоро време ще преоценят участието си в дясната коалиция за управление на София. Този път той даде 10-дневен срок.

Ако движението напусне коалицията, ще трябва да си оттегли районните кметове, коментира Владимир Кисьов, който освен председател на СОС е и зам.шеф на СДС. При сформирането на кметската администрация, участващите в коалицията СДС, ССД и "Баба, дядо и внуче" разпределиха помежду си всички места на районни кметове.

Спазвайки характерния си стил, Дилов предложи на СДС и ССД вариант за замяна на Гергьовден с НДСВ, с гласа на чийто представител вчера бяха разпределени шефските места в общинската фирма.

С промяна в правилника трябва да се даде възможност на НДСВ да има самостоятелна общинска група и да участва явно, а не тайно, в управлението на София. Така ще дадем възможност и на Стефан Софиянски, и на Владимир Кисьов да заменят непокорните гергьовденци с удобното НДСВ, завърши словото си Дилов.

В отговор НДСВ-съветникът Владимир Каролев, който от известно време се явява и фронтмен на атаките срещу сделките на "Софийски имоти", предложи СОС да смени човека на Гергьовден Станимир Зашев като председател на временната комисия за проучване дейността на общинските фирми. Мотивът на Каролев е, че тълкувателното писмо на Зашев до "Софийски имоти" е дало възможност да фирмата да финализира зад гърба на общинския съвет няколко сделки тази пролет, въпреки изричното решение на СОС всичко да минава през сесията на съветниците. Каролев настоя да не се освобождава от отговорност старото ръководство на фирмата и да се извърши детайлна финансова ревизия на всички сключени от нея сделки за периода 4 март - 12 май.

Именно Каролев преди десетина дни съобщи, че въпреки наложените от СОС ограничения за сделки с общинско имущество, "Софийски имоти" е успяла да сключи няколко, отново на неизгодни за общината цени. За целта фирмата е ползвала тълкувателно писмо на Зашев, което изключва от ограниченията започнати преди това сделки.

Миналата седмица обаче Кисьов каза, че формално Зашев не е разпоредил тези сделки и не носи отговорност, но че ако той бил на негово място, сам би се оттеглил.

Днес индиректно Кисьов отговори отрицателно и на искането за смяната на Зашев с аргумента, че след две седмици - на 10 юни, изтича срокът временната комисия да представи доклада за работата си и съществуването ѝ едва ли ще бъде удължено.

Миналата седмица бе оповестен и ревизионен акт на държавния финансов контрол за дейността на "Софийски имоти" през 2001 - 2003 г. В него се констатира, че фирмата е апортирала в смесени дружества с частници общинско имущество на много под пазарните цени, което е форма на скрита приватизация, ощетяваща общината.

Междувременно в. Монитор извади картонче на Владимир Каролев, от което става ясно, че той е бил агент на ДС и като войник бил вербуван от Първи отдел на Трето поделение на МВР (ВКР). Икономистът се защити, че не бил писал нищо, което да е свързано с колеги, войници и офицери.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?