Столичната община дава под наем басейна “Спартак” за 42 142 лв. месечно

Столична община, която получи от държавата плувния комплекс “Спартак” срещу обещанието да го стопанисва, за да запази социалните му функции, сега ще го дава на частник срещу месечен наем от 42 142 лв.

Решението за отдаване под наем на съоръжението за срок от 10 години ще бъде взето от Столичния общински съвет в четвъртък.

Бъдещият наемател ще има право да преотдава на други фирми отделни обекти, решиха общинските съветници от стопанската комисия.

На територията на плувния комплекс има 15 спортни обекта и още 17 с търговско предназначение, както и хотел.

Новият наемател ще бъде задължен да осигури свободен достъп за служителите на МВР, децата от детските градини, за тренировъчната дейност на спортни организации и училища, както и студентите от Националната спортна академия.

До 2010 г. спортният комплекс се управляваше от търговското дружество “Спарта 2000”, което се свързва с обявения от МВР за октопод на мафията Алексей Петров. Срещу него тече дело за рекет.

Обектът бе собственост на вътрешното ведомство, но през август 2010 г. правителството му го отне и го даде за управление на Столична община. След решението на кабинета столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще предложи общинското дружество "Спортна София" да управлява плувния комплекс, защото има нужния опит и ще го стопанисва добре.

"За мен е важно, че комплексът се върна на града, защото той принадлежи на софиянци. Ще запазим социалните му функции и хората с увреждания, както и децата от детските градини и училищата в София ще могат да плуват безплатно в определени часове", каза Фандъкова през август 2010 г. Тогава тя дори каза, че общината обмисля да построи външен басейн в комплекса.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?