Столичната община получи антинаграда за публичност на информация

Програма "Достъп до информация" връчи антинаграда "Срамота" на Столичната община за най-много мълчаливи откази на заявления за достъп до информация и лошата организация при отговори на граждани за 2009 година. Призовете се присъждат от жури, избрано от фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ).

За осма поредна година ПДИ връчи във вторник своите награди на специална церемония на 28 септември, утвърден като Международен ден на правото да знам.

"Златен катинар" за най-затворена институция за достъп до информация за 2010 г. беше присъден на община Златица. Тя е една от двете общини в България без сайт. Местната администрация е отказала да предостави информация за реализация на проект, който цели да постигне повече прозрачност на общината. "Завързан ключ" за най-абсурден или смешен случай на достъп до информация беше присъден на окръжна прокуратура във Варна.

Журналистът от "Капитал" Росен Босев беше отличен с наградата "Златен ключ" за най-активен представител на медиите при използване на правото за достъп до обществена информация. Той получи наградата за упоритостта и последователността в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Той води и делото за публичност на сделката на правителството с "Майкрософт" за пакети софтуер за държавната администрация.

Като най-активен гражданин беше отличен д-р Георги Литов от Пловдив за последователността и упоритостта в търсенето на информация за третирането на бездомните кучета в общините Пловдив, Перущица, Асеновград, Хисаря и Стамболийски.

Асоциация на парковете в България беше наградена като неправителствената организация, използваща закона за достъп до информация за търсене на данни, свързани с околната среда, обжалване на откази за достъп до обществено значима информация и активно популяризиране на установените нередности.

Община Бургас взе приза за институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани. Тя е изпълнява отлично задълженията за публикуване на обществена информация, а електронната ѝ страница дава пълна и лесна възможност за ползване секция "Достъп до информация". От общината в морския град отговарят на заявления за достъп до информация по електронен път в срок.

Споделяне

Още от България