Столичната община предлага да санира седем общежития и да ги обедини в кампус

Арх. Петър Диков

Седем блока с общежития в Студентския град могат да бъдат санирани и включени в кампус. Това обяви главният архитект Петър Диков по време на обсъждането на бюджета на общината за 2014 г. в понеделник.

 

Става въпрос за 35-и и 36-и блок, които са на Университета по архитектура, строителство и градоустройство, и пет блока около тях. Идеята е кампусът да има три входа с контролиран достъп.

 

Водихме разговори за всички студентски общежития, но направихме проверка кои могат да станат като кампус – хем да ги санираме, хем да направим истински кампус, обясни Диков и допълни, че в момента общежитията са в лошо състояние и не отговарят на необходимите изисквания за пожарна безопасност, тъй като аварийните им изходи са затворени.

 

По думите на главния архитект, ректорите имали притеснения по отношение на блоковете с двама собственици и дворовете с няколко собственици, за които "не се знае кой носи отговорност". Въпрос на държавата е, ако има желание, да регулира собствеността, каза Диков.

Според проектанти санирането на студентските общежития ще излезе около 600 млн. лв.

Петър Диков посочи, че макар и общежитията да не са общинска собственост, "общината има място като координатор на проекта".

Проектът изцяло отговаря на изискванията на програмното финансиране от държавния бюджет – тези 500 милиона лева, каза Диков. По думите му, общината може да кандидатства за средства по програмата заедно с ректорите.

Диков каза още, че Столичната общината разполага с готови типови проекти, а схемите ще бъдат подготвени "в рамките на не повече от месец".

Заедно със студентските общежития ще бъдат санирани и две сгради с общински жилища в ж.к. "Дружба" – 5-и и 6-и блок, които са в "безобразно състояние", стана ясно още от доклада на Диков.

Според него, "няма пречка" общината и частните собственици да кандидатстват съвместно по програмата, по която 75 процента от разходите се покриват с европейски средства.

Диков каза още, че усилията по разработването на подробни устройствени планове ще бъдат основно насочени към производствените и технологичните зони, както и тези в парковите пространства като Борисовата градина. Там ситуацията е изключително сложна по отношение на собствеността, начина на ползване и регламентацията на отделните части на парка, посочи той.

В доклада си главният архитект отбелязва, че продължава работата по изграждането на градски център за модерно изкуство в две халета на бул. "Мария Луиза". В напреднала фаза бил и проектът за етажен паркинг в комплекса на Военно-медицинската академия, за чието строителство се търси инвеститор. Разработката на проект за паркинг под бул. "Цар Борис ІІІ" също вече е възложена.

Готови са проектите и по програма "Джесика" - например проектът за ледена арена в ж.к. "Младост", мултифункционален авто-мото център, проектът за изграждането на спортно-рехабилитационен комплекс в "Зона Б5", добави главният архитект. "На финала" била общината и с градоустройствената процедура за депото в гара "Искър". По думите на Диков, мястото дава възможност за изграждане на завод за трамваи и метромотриси.

Като "важна задача" архитектът очерта през идната година започването на процедурата по публично-частното партньорство за изграждането на седем “мини” ВЕЦ, които да задоволят част от нуждите на София от електричество.

Опит за публично-частно партньорство ще се направи догодина и за атракционен комплекс в Западния парк, след като търгът за избор на концесионер се провали.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?