Столичната община проспала скандално раздути имотни оценки

Столичната община проспала скандално раздути имотни оценки
Проверката на делата за огромните обезщетения при отчуждаване на имоти за строеж на метрото показаха пълното безхаберие на столичната администрация към защитата на обществения интерес. Преди седмица кметът Бойко Борисов бурно протестира срещу произвола на оценители и срещу съдебната практика по делата за оценки на имоти, отчуждени за публични нужди.

Той дори отказа да плаща присъдени от състав на Софийски градски съд 732 000 лв. обезщетение на собственика на терен от 129 кв.м. в "Младост 1". Това прави по над 5600 лв. за кв.м. при средната цена на незастроена площ в този район около 700 лв. на кв.м.. Върху този парцел са построени стълбите на метростанция 11 от метродиаметъра.

Кметът отнесе казуса и своето възмущение към Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Борисов обяви, че няма да плаща обезщетения, докато не чуе дори и морална оценка от "цвета" на магистратурата за подобно съдебно решение. Инспекторатът на ВСС изненада в сряда с вече готова проверка по случая. Оказа се, че самата община не е направила нищо, за да защити своя интерес.

При наличие на значителен брой юрисконсулти Столичната община е решила да наеме и плати на външни адвокати, които да я представляват в административния процес. Инспекторатът на ВСС е установил, че при стартирането на делото тези защитници не са представили всички документи. После не са сметнали за нужно и да посещават лично съдебните заседания и са излизали с бланкетни становища, че нямат въпроси и приемат всички изнесени заключения, в това число и оценките на имотите.

Зам.-кмет по правните въпроси на Столичната община през последните 2 години е Юлия Ненкова. Тя зае този пост, след като дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов, който беше зам.-кмет, оглави партия ГЕРБ. Преди това Ненкова беше шеф на правната дирекция в общината, назначена от Стефан Софиянски.

Освен общинското бездействие, проверката е установила и безхаберието на служебния административен прокурор, който е наблюдавал процеса. От негова страна също няма засечени протести на оценките и заключенията на съда.

Съдът разчита на оценката за цената на имота, направена от назначените вещи лица. По този пункт кметът Борисов изнесе факти, показващи манипулиране на експертизата от страна на експерта Йоланда Недева. Тя на няколко пъти е правила оценки на имота.

Първоначално е привлечена от Столична община и остойностява имота на 19 700 лв. Като шеф на експертната комисия, назначена по съдебното дело, тя се подписва под становище, завишаващо цената на същия имот 38 пъти.

Миналата седмица Борисов шумно възрази срещу съдебното решение да използва Недева като експерт, но се оказа, че в рамките на съдебния процес общината не е намерила това за проблем и не е протестирала официално назначението на оценителката.

Изводите от проверката на Инспектората ще бъдат изпратени в прокуратурата.

Единственият начин случаят да се преразгледа е вещите лица да бъдат осъдени за дадените некоректни оценки.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев призна, че делата за обезщетения при отчуждаване на имоти са голям проблем за системата. Той заяви, че трябва да се приеме достатъчно ясна съдебна практика, за да не се стига до подобни присъди и оценки на вещи лица.

Според него трябва да се направи комплексна проверка по какви точно методики се правят тези оценки. Очаква се в началото на януари Инспекторатът на съдебната власт да излезе със заключения по проверката си в административното отделение на Софийски градски съд.

Заради отказа на Борисов да плати обезщетението за отчуждаването на имота миналия петък съдия-изпълнител е запорирал 730 000 лв. от бюджета на София. Към тях вече се прибавя и законна лихва от 300 000 лв.

Собственик на терена със скандално завишената оценка е фирма "Интера консултинг" ООД, която трябва да получи обезщетението. Първият "подарък" фирмата получава от администрацията на предишния кмет Стефан Софиянски, която през 2004 г., когато вече е известно по какъв маршрут ще минава метрото и е ясно, че на това място ще има метростанция, продава общинския имот на "Интера консултинг" ООД за десетина хиляди лева.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?