Столичните общинари с до 20% по-ниски заплати от 1 юли

Възнаграждението на Фандъкова се вдига със “смешните” 200 лв.

Заседание на Столичен общински съвет, Сн. БГНЕС

Чиновниците от Столична община ще взимат по-ниски заплата с до 20% от 1 юли, докато тази на кмета Йорданка Фандъкова се вдига с 200 лв. и става 1860 лв., но въпреки това остава “смешно малка”, според БСП. Новите възнаграждения са според влезлия в сила Закон за държавния служител и министерско постановление. Предложението за промяната беше одобрено от комисията по бюджет и финанси и окончателно трябва да влезе в сила след одобрението от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

 

Малка е заплатата на кмета за отговорностите, които има, каза Георги Кадиев от БСП, който е един от най-яростните ѝ критици и поиска оставката ѝ заради смъртта на двамата възрастни мъже, разкъсани от кучета. “Смешно малка” пък я нарече Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в СОС.

 

Това е максималното, което може да се даде към момента, каза Светозар Ерменков, директор на дирекция “Човешки ресурси” в Столична община. Той допълни, че от нова година заплатата на кмета най-вероятно ще нарасне още с приемането на Закона за висшите държавни длъжности.

 

За разлика от кмета обаче възнагражденията на общинските чиновници ще паднат с 15 – 20%, каза Марияна Симеонова, директор на дирекция “Финанси”. Причината е, че изчезват част от източниците за допълнително материално стимулиране (ДМС) на работещите в администрацията. Като пример беше дадено отпадането на приходите от преизпълнението на събраните такси от административни услуги.

 

До началото на 2012 г. общинските служители получаваха на всяко тримесечие средно по още една заплата. По този начин се компенсираха ниските възнаграждения в столичната администрация, където средната заплата е около 570 лв.

 

От нова година Фандъкова спря ДМС-то и предизвика напрежение в администрацията, затова в края на юни дадоха на всички по една заплата допълнително.

 

След промените в Закона за държавния служител ДМС отпада. 70% е основната заплата, а останалите 30% се дават за постигнати резултати, които се определят от прекия ръководител, оценяващ подчинените си на всяко тримесечие.

 

Понеже заплатите на чиновниците в Столична община не са били формирани в съотношението 70:30, за да не паднат основните им заплата, се прехвърлят 4 млн. лв. от лихви от недобор, обясни Ерменков. По думите му част от тези средства ще отидат и за допълнителното заплащане за постигнати резултати, като първата оценка ще е в края на септември.

 

4 млн. лв. са реално събраните суми до момента от забавени плащания на задължения на фирми и граждани за минали години.

 

Ако до края на 2012 г. бъдат събрани още такива суми, те няма да отидат обаче за допълнително финансово стимулиране на чиновниците, посочи Марияна Симеонова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?