Столичният булевард "Брюксел" затваря до 19 декември

Спира се изцяло движението по столичния булевард "Брюксел", който свързва "Цариградско шосе" с летище София, заради основния ремонт на съоръжението, който ще продължи до 19 декември, съобщиха в сряда от общината. В момента все още е отворено едно от платната за движение, но от 31 юли и по него няма да може да се движат автомобили.

Информацията идва ден след като правителството отпусна 15 млн. лева за рехабилитация на шосето, което за последно бе ремонтирано през 2004 г. за рекордно краткото време от две седмици и за 2.218 млн. лв. Тогава общината подмени само повърхностния асфалтобетонен слой по трасето, парапета на моста и частично поднови еластичната ограда.

В момента съоръжението е като бомбардирано заради несъвършенство в системата за отводняване. Бетоновото покритие е нарушено, армировката е оголена и корозирала, нарушено е сцеплението на корнизните елементи с основата.

Проектът на Столична община за цялостната реконструкция на булеварда предвижда премахване и подмяна на асфалтобетонното покритие, на предпазния бетон и на хидроизолацията. Новата настилка ще е с дебелина 10 см.

Финансирането на ремонта стана възможно след актуализацията на бюджета за 2010 г., одобрена от парламента миналия месец.

Парите ще отидат в "ГБС-Инфраструктурно строителство", която спечели конкурса за ремонта на 2-километровата отсечка още през 2008 г., по времето, когато Бойко Борисов беше кмет, но досега нямаше договор с общината заради липсата на средства.

От 180-те млн. лева, отпуснати от правителството вчера за пътища, освен за "Брюксел", "ГБС" ще получи други 30 млн. за ремонта на Южната дъга на "Околовръстното". Ремонтът е приключил, но държавата не е разплатила проекта изцяло. По-малко от месец след тържественото му пускане в експлоатация, на което присъства и премиерът Борисов, шосето се нагъна и пропука на мястото, където се свързва със стария път към Драгалевци.

"ГБС" строи и новата спортна зала на София за 108 млн. лева, договорени лично между премиера Бойко Борисов и шефа на ГБС Симеон Пешов.

В началото на месеца пък отвори лятната сцена на София до НДК, която е дарена от ГБС на общината и струва 240 хил. лева.

Бул."Брюксел" се ремонтира за втори път след 2004 г., когато бе асфалтиран от общинската фирма "Пътища и съоръжения" за 2.2 млн. лева, а няколко месеца по-късно бе осеян с дупки.

Във връзка с ремонта частично се променя маршрута на автобусна линия 284 от 31 юли до 19 декември, уточняват от общината. Автобусът ще пътува от бул.”Цариградско шосе” по бул.”Христофор Колумб”, ул.”Продан Таракчиев” до терминал 2 на летището и обратно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?