Столичният кмет поиска общинският съвет да спре строеж в "Младост 1"

Сн. БГНЕС

В опит да потуши протестите срещу общината заради разрешено построяване на 12-етажен хотел в "Младост 1" столичният кмет Йорданка Фандъкова иска връщането на градоустройствената процедура за терена отначало. В свой доклад до общинския съвет тя предлага да се отмени планът за застрояване и регулация на спорния терен, който се намира до метростанция "Младост 1".

Решението, което предвижда продължаване на ул. "Йерусалим" и застрояване на терени, които в момента са зелени площи, беше гласувано в края на миналата година. ЗАради него на няколко пъти жители на близкия до бъдещите сгради бл. 73 на няколко пъти излизаха на протести. Последният беше миналата седмица и на него присъства и омбудсманът Мая Манолова, която е сред обсъжданите имена за кандидат-кмет на София.

Още преди няколко месеца, след първия протест на недоволните жители от района, Фандъкова обяви, че няма да реализира решението, одобрено от общинския съвет. То обаче трябва да бъде отменено иначе кметът е длъжен да го изпълни. Така в четвъртък общинските съветници се очаква да одобрят предложението на Фандъкова в тази посока.

Това обаче не отменя изцяло възможността за застрояване на терена, тъй като след приемането на предложението на Фандъкова процедурата по приемане на устройствен план за терена, който е частна собственост, ще започне отначало.

Споделяне

Още по темата

Още от България