Столичният кмет предлага отстъпки в цената на парното за слабо потребление

Идеята е до 250 кВтч консумация сметката да е с 20% по-ниска

Сн. БГНЕС

Столичният общински съвет ще обсъди през тази седмица предложенията на кметската администрация абонатите на ”Топлофикация-София” да плащат потребената от тях топлоенергия по две тарифи, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във вторник пред БНТ.

 

Идеята на Фандъкова е до 250 киловатчаса консумирана топлоенергия да се заплаща с 20 процента отстъпка, а когато потреблението е до 1200 киловатчаса отстъпката да намалява прогресивно. По думите на кмета това ще облекчи хората, които са в най-затруднено финансово положение и изключват радиаторите си, но въпреки това плащат високи сметки за парно

 

За да се въведе обаче двутарифното отчитане на парното, трябва да се променят общите условия на столичното парно от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, посочи Фандъкова.

 

“Както аз, така и общинските съветници подготвяме специално писмо до комисията и ще поискаме среща в тази връзка. Преди три месеца аз внесох още при служебния министър на икономиката няколко конкретни искания за промени в наредбата и в закона. Очаквам новият министър да определи среща за следващата седмица, за да може да дискутираме всичко това. За съжаление се бавят тези решения, а лятото бързо ще мине и ще дойде есента“, обясни Фандъкова, която още през пролетта лансира за новия отоплителен сезон промени в изчисляването на сметките за парно, като отпадане на автоматичното разпределяне на топлинната енергия в сградната инсталация и отстъпки за лоялни клиенти.

 

По думите ѝ след две седмици Столичният общински съвет може да гласува промените, но и ДКЕВР, Министерството на икономиката и енергетиката и парламентът трябва да се ангажират бързо с тези въпроси, за да може да влязат в сила от новия отоплителен сезон.

 

Фандъкова обаче не обясни как ще се засича конкретното потребление на топлинна енергия в киловатчаса, при положение, че в момента тази възможност съществува само при апартаментните топломери, използвани в новото строителство и засичащи енергията на входа на жилището. Масово използваните уреди за дялово разпределение на тополенергията, монтирани на радиаторите, не отчитат конкретната консумация, а тя се изчислява по сложна формула, отчитаща потреблението на всички абонати във входа и сградната инсталацията след края на отоплителния сезон. Така според различните обстоятелства една единица от уреда за дялово разпределение струва различна цена в различните сгради.

 

Идеята за двете тарифи при парното бе коментирана като неприложима миналата седмица от националния омбудсман Константин Пенчев

 

Въвеждането на две тарифи за електроенергията фигурираше в плана "Орешарски" преди кабинетът да бъде избран. Тогавашният председател на енергийния регулатор (ДКЕВР) Евгения Харитонова обаче каза, че това е форма на субсидиране, което е забранено от регламентите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?