Столичното парно събрало по съдебен път 63 млн. лв. от длъжници

"Топлофикация-София" е събрала по съдебен път 63 млн. лв. от свои длъжници,, съобщи шефът на общинското дружество Стоян Цветанов. Това е станало черз заведени 44 хил. дела в периода 2011-2013 г.

Само от началото на тази година по този начин са събрани още 10 млн. лв., сочат данните на топлофикацията, която има най-големи проблеми със събираемостта на сметките от всички топлоснабдителни дружества в страната.

Завеждането на съдебен иск е крайната мярка, когато не сработи вариантът с разсроченото плащане. Все пак от май 2013 г., откакто е заработил телефонът на клиента на дружеството, са подписани споразумение за разсрочено плащане на дългове за общо над 25 млн. лв. Според Цветанов кол-центърът на компанията има допълнителен потенциал за работа с потребителите.

Клиентите на столичното парно, които си плащат навреме сметките са се увеличили от 48% през 2010 г. до 69.6% през 2013 г. От миналия октомври дружеството въведе отстъпки за платени в срок фактури.

Дружеството напомни, че от следващия отоплителен сезон влиза в сила новата наредба за топлоснабдяването, според която до октомври абонатите в кооперации и блокове могат да изберат между четири варианта за изчисление на таксата за сградна инсталация. Те са сегашният вариант с процент, чрез пресмятане от оторизиран специалист, по формула или реално измерване. Ако няма решение на общото събрание, остава старият метод.

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?