Столтенберг: Европейската сигурност не може да разчита на френските ядрени оръжия

Столтенберг: Европейската сигурност не може да разчита на френските ядрени оръжия

Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските ядрени оръжия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности. "Франция знае как да се защитава. След Брекзит тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС", заяви Макрон в интервю за сп. "Икономист", публикувано в началото на миналия месец.

Според Столтенберг обаче френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. "Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно", подчерта пред ДПА генералният секретар на НАТО. "Имаме изпитани процедури", посочи той.

Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той.

Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".

Генералният секретар на НАТО заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е подходящ". Столтенберг подчерта значението на диалога в тези "трудни" според него отношения.

Връзките между НАТО и Москва се обтегнаха след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия и последвалата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Други проблеми също оказаха негативно отражение, включително прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Вярвам в диалога с Русия", заяви Столтенберг в интервюто за ДПА. "Следователно, ако контекстът е подходящ, разбира се, готов съм да се срещна и с руския президент Владимир Путин".

"Просто вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещнем, и да седнем на маса и да водим дискусия. Особено когато нещата са трудни, е важно да седнем на една маса", подчерта генералният секретар на НАТО.

Русия е нашият най-голям съсед и трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия, подчерта Столтенберг. "Но дори и без да сме подобрили отношенията с Русия, трябва да умеем да се справяме и с такива трудни отношения с Русия", добави той.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?