Столтенберг: Разполагането на танкове е договорено между САЩ и България

Столтенберг: Разполагането на танкове е договорено между САЩ и България

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска, заяви в специално интервю за БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Решението на Съединените щати да предислоцират тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни Столтенберг в интервю за БНР.

”България сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учение и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери”, добави Столтенберг.

Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия,  както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин:

”Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз - той е отбранителен”, посочи още той.

След леко объркване България съобщи, че на наша територия ще бъдат разположени 14 американски танка за участие в съвместно учение.Няма предложение от САЩ за постоянното разполагане на тежка техника в България.

Миналия месец американският министър на отбраната Аштън Картър обяви в Талин предстоящото разполагане на американско оръжие в България и още пет страни от Централна и Източна Европа, а българският му колега Николай Ненчев заяви, че София не е уведомена и официално искане не е постъпило. Впоследствие Ненчев се коригира и посочи, че става въпрос за "дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности" и "не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?