Стотици хиляди правоверни прииждат в Мека на първия ден от хаджа

Стотици хиляди правоверни прииждат в Мека днес, в първия ден от хаджа - най-голямото мюсюлманско годишно поклонение, започнало този път без особени проблеми според властите, предаде Франс прес.

Тази година хаджът е придружен със строги мерки за сигурност, целящи да предпазят поклонниците от два смъртоносни вируса - причинителя на треската ебола и коронавируса на близкоизточния респираторен синдром (БИРС), взел над 300 жертви в Саудитска Арабия.

Поклонническите пътувания до Мека се извършват освен това на фона на напрежението в Близкия изток заради конфликта, свързан с джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), известни със своите зверства в името на исляма.

Според властите в Рияд в района са пристигнали като поклонници близо 1,4 милиона мюсюлмани от чужбина и няколкостотин хиляди техни едноверци от страната.

"Това е красиво чувство" - хаджът "винаги е бил мечта за мен", споделя Азиза Юсфи, 60-годишна жителка на Алжир, преди да отпътува от Мека за долината Мина.

До момента не бе съобщено за никакви тежки инциденти, свързани с придвижването на тълпите, които тръгват за Мина с превозни средства, с метрото или пеш.

Така например "сред поклонниците не е регистриран нито един заразен, включително с коронавируса на БИРС", заяви временният министър на здравеопазването Адел ибн Мохамед Факей, цитиран от официалната агенция САП.

Вдигнала на крак 85 000 агенти, за да гарантира сигурността на поклонниците, Саудитска Арабия забрани влизането в страната на хора от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне - трите страни, засегнати най-силно от ебола. Тази година треската уби над 3000 души в Западна Африка.

Нигерия - с осем смъртни случая, получи обаче разрешение да изпраща поклонници.

Утре събралите се правоверни ще се насочат към хълма Арафат и околностите му - на 10 километра югоизточно от Мина, където ще се посветят на молитви.

В събота ще се чества празникът на жертвоприношението Айд ал Адха - кулминацията на хаджа ( Курбан байрам). Поклонниците ще извършат жертвоприношение, като заколят овен в памет на Авраам.

Според преданието Авраам понечил да убие сина си по заповед на Бога, но ангелът Джабраил в последната минута му посочил в замяна овен, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?