Стотици хора в цялата страна излязоха на протест ”срещу безобразията в България”

Стотици хора в цялата страна излязоха на протест ”срещу безобразията в България”

Стотици хора от цялата страна излязоха в събота на протест  ”срещу безобразията в България”. Протестът се организира от месеци във ”Фейсбук”, а групата ”Национален протест срещу безобразията в България” се харесва от 24 445 души.  

Недоволните, които излязоха по улиците в съботния ден обаче бяха значително по-малко. Демонстрации бяха организирани в девет града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Добрич, Пазарджик, Благоевград и Силистра.

Проявата бе обявена като общонационален протест срещу безочливото поведение на българските политици към своя народ през последните 23 години.

В София протестното шествие, в което участваха предимно млади хора, тръгна от пилоните на НДК и стигна до сградата на Народното събрание.

Сред исканията на протестиращите са адекватна образователна система, граждански контрол върху съдебната, изпълнителната и законодателната власт, премахване на монополите в икономиката и създаване на малък и среден бизнес, както и забрана на добива на шистов газ и споразумението АСТА.

В Пловдив протестно шествие тръгна от площад “Съединение” и премина по главната улица на града с викове “Бойко, бандит - стига геноцид”. Участниците в протеста минаха покрай банкови офиси и магазини на мобилни оператори с лозунги с надписи: “Когато държавата е на колене, народът ще я изправи” , “Един друг свят е възможен”.

Над 100 души се включиха в протеста във Варна. Там инициативата бе под надслош "Варна - Избухваме - Да направим България различна". Организаторите изрично се разграничиха от всички политически партии. Част от присъстващите бяха дошли, за да се обявят против добива на шистов и газ и промените в Закона за горите.

Протестиращите издигнаха плакати ”Не на безумието в България” и ”За по-добра България” и развяваха българското знаме.

Протестът премина през центъра на Варна, а крайният пункт бе площад ”Независимост". Там се проведе дебат, където всеки имаше възможността да изложи вижданията си.

Протест  имаше и в Бургас. Шествието тръгна от Бургаския свободен университет по главната улица "Александровска” и спря пред Часовника до общината, където на импровизирана сцена протестиращите изложиха исканията си.

Споделяне

Още от България