Нов фирмен скандал този път в разгара на зимния сезон

Стотици туристи на път да изгорят с почивките си заради запор на хотел в Пампорово

Стотици туристи на път да изгорят с почивките си заради запор на хотел в Пампорово

Нов фирмен скандал избухна насред зимния туристически сезон и е на път да влоши имиджа на България като зимна туристическа дестинация. Той става четири месеца след скандала с фалиралия туроператор "Алма тур" на Черноморието, който сгорчи и провали почивката на няколкостотин чужди и български туристи.
 
Скандалът този път е в Пампорово. Стотина туристи станаха заложници навръх Нова година в спор между собствениците на хотел “Орфей” в курортния комплекс и банката кредитор – СИБанк. Над 400 души са се записали за почивка до 15 януари, записвания има и за февруари, но туристите може и да изгорят с резервациите си заради наложения от СИБанк запор на хотела.

Във вторник сутринта охранители с палки в ръце, наети от банката, не са допуснали туристи от Русия, Сърбия и България в четири звездния на “Орфей” в центъра на зимния курорт, съобщи Дарик радио. Няколко туристи не са успели да си вземат багажа, а други не са били допускани до закуска. Причината за скандала са неизплатени кредити на хотела към банката.

Поредна неразбория в туризма блокира за кратко 12 българи в Мароко

Дванайсет български туристи се оказаха блокирани в Мароко, съобщи БНТ във вторник. Българите се превърнаха в заложници на неуредиците между българска и мароканска туристическа фирма. Туроператорът в Мароко им отне паспортите заради дългове на българския им партньор.

Още

Преди около месец заради дългове СИбанк официално обяви хотел "Орфей" за продажба на търг за близо 12 млн. лв. Според последното решение на Пловдивския окръжен съд от 7 декември 2011 г. изпълнението е било отложено. Според охранителите обаче обектът вече е собственост на СИБанк, за което има приемателно-предавателен протокол от октомври.

Още преди половин година собствениците са били предупредени да не приемат туристи, тъй като е незаконно, твърдят охранителите.

"Това се междуфирмени спорове и не може полицията да се намеси. Прокуратурата в Чепеларе е уведомена за случая. Наряд от полицаи следи да няма нарушения на обществения ред и самоуправни действия", каза шефът на ОД МВР - Смолян комисар Кирил Хаджихристев, цитиран от “Труд”.

"Охраната на банката идва тук да опазва хотела и да връща руснаци. Има бум на туристи тази зима. Туроператорите заявяват, че няма да работят повече с курорта", казва управителят на хотел "Орфей" Спасимир Пенчев пред “Дарик”.

Според него скандалът е удар не само за техния хотел, но и за имиджа на курорта като цяло.

Сметките им показват, че ако работят, до края на зимния сезон оборотът ще надхвърли 1 200 000 лв., с които ще погасят част от задълженията към банката.

От СИБанк разпространиха съобщение до медиите, според което ръководството на “Орфей 2002” ООД е било уведомено за запора съгласно предвидените в закона процедури и срокове. Дружеството не е имало право да пристъпва към продажба на туристически пакети. Според нейните юристи приемането на резервации при тази ситуация е проява на некоректно отношение към туристите и форма на измама спрямо тях, което предполага, че ръководството на дружеството носи изцяло отговорността и трябва да поеме последствията от незаконосъобразните си действия. 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?