Стоянов: Костов убива СДС

Бившият президент Петър Стоянов обвини бившия премиер Иван Костов, че вреди на партията и убива СДС. Стоянов заяви това след среща на лидерът Надежда Михайлова с организациите на репресираните, на която бившият президент също присъства.

Застанал до Михайлова, Стоянов заяви, че поведението на Иван Костов и хората около него в много голяма степен отслабва СДС и нанася вреда на партията. "Наистина нанася вреда на СДС и това трябва да се каже съвсем ясно, защото СДС става все по-слаб. Защото в резултат на този вътрешнопартиен конфликт вярата на хората в СДС започва да се разклаща", каза бившият президент, цитиран от БНР.

Поведението на Костов убивало СДС всеки ден малко по малко, смята Стоянов. Според него действията на бившия премиер показват, че за Костов всеки лидер извън него не е способен да ръководи СДС и да се справя с проблемите на партията.

Бившият президент обяви, че Костов и групата на 29-те депутати поставят под въпрос много важен пункт от вътрешнопартийната демокрация - "ще уважаваме ли лидери, които са избрани на конференция, или по всякакъв начин ще търсим претекст да оспорваме тяхното законно право да водят своята организация".

Стоянов, оприличил след парламентарните избори през 2001 г. СДС на разбити авари, заяви още, че сегашният вътрешнопартиен спор в партията отваря пътя на БСП към властта.

"Както и да се погледне, този спор и този тип поведение отваря пътя на БСП към властта. Първо, защото, има крайно негативно отношение към коалицията вдясно и в центъра. Второ, защото лансира тези, които в никакъв случай не се възприемат - да речем от хора като присъстващите на днешното събрание - че БСП е реформирана, което значи, че тя е годна да поеме властта, та нещо повече дори - че с нея биха могли да се правят коалиции", заяви Стоянов. Така той не само преповтори трактовката на Надежда Михайлова на изявлението на Костов да се внимава със заплахите за нереформираната БСП, но и творчески я обогати, вмъквайки и елемент на коалиция със социалистическата партия.

"Всичко това разколебава в много голяма степен нашите привърженици, нашите симпатизанти и аз очаквам конференцията да отговори на тези въпроси категорично и без увъртане", каза Стоянов, според когото основната задача на СДС е да обедини десницата, за да се спечелят следващите парламентарни избори.

В отговор на въпрос Петър Стоянов за пореден път заяви, че няма да се кандидатира за лидер на СДС на предстоящата извънредна национална конференция. Попитан кого ще подкрепи за лидер на СДС на форума, Стоянов той отговори с думите: "Мисля, че това е видно". В този момент той стоеше до Надежда Михайлова.

От своя страна настоящия лидер заяви, че Стоянов сам трябва да реши по какъв начин ще подпомогне СДС. Михайлова очаква по време на конференцията той много ясно да изрази отношението си спрямо политиката на партията.

Тя, както и Стоянов, прогнозира, че СДС ще излезе по-силен след форума на 21 и 22 февруари и ще изпрати ясни послания към хората в България. СДС трябва да даде знак на тези, които го обичат и подкрепят, че е готов да посрещне предизвикателствата на следващите парламентарни избори, добави Михайлова. Според нея това означава, че партията трябва да отговори на очакванията на хората като политическа сила, която може да решава техните проблеми.

Запитана готова ли е да се срещне с Иван Костов, тя обяви, че като лидер на партията е длъжна да го направи и не ѝ трябва разрешение от ръководството на СДС. "В този смисъл, включително и промените в устава, които бяха предложени от комисията по устава, има клауза, според която по право всички бивши председатели - ще дойде момент, когато и аз ще бъда бивш председател на СДС - всички ние сме дали не малко за тази политическа сила. В този смисъл г-н Костов е човек, който определено е дал и дава за СДС, включително и в момента със своите позиции. Така че за мен няма проблем да говоря с когото и да било", каза Михайлова.

На въпрос има ли шанс една нова партия начело с Иван Костов, Петър Стоянов отговори: "Е, нека да оставим Иван Костов и хората около него да преценят това".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?