Страх във Венецуела от нова вълна недостигащи стоки

Хората във Венецуела се презапасяват с храни, сн. ЕПА/БГНЕС

В супермаркет в Каракас жена е награбила в ръцете си 12 литра мляко. "По-късно няма вече да има нищо", мърмори тя, пълнейки нервно количката си. Тя се страхува, че недостигът ще се изостри още повече във Венецуела след новата офанзива на правителство в опит да овладее повишението на цените.

Пет големи търговски вериги бяха санкционирани заради "спекулации". В други търговски обекти управители бяха задържани по обвинения, че са повишавали цени. Тези мерки целят да спрат хиперинфлацията, която в края на годината, според Международния валутен фонд, вероятно ще достигне 1 000 000 %.

Санкциите срещу Каракас доведоха до дълги опашки от хора, които се опитват да си набавят така наречените контролирани продукти. Оризът, царевичното брашно, които са основни продукти във Венецуела, все така не могат да се намерят по рафтовете в магазините. Яйцата, пилешкото и говеждото месо все по-рядко могат да бъдат открити, а който може да си го позволи, пълно кошницата си с прах за пране, масло и майонеза.

Адриана Айестеран има усещането, че преживява отново "същата история", когато си спомня за мерките, взети през 2013 година, с които големите търговски вериги бяха принудени да свалят цените си.

"Историята се повтаря", казва със скептичен тон 36-годишната жена, която е компютърен инженер, на излизане от магазин, където е купила четири пакетчета масло.

Тя се страхува от нови разграбвания на магазини, които в миналото доведоха до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. "Правителството не знае какви мерки да вземе, за да подобри производството", подчертава тя.

"Контранападение"

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права (Sundde) е натоварена, заедно с въоръжените сили, да работи за изпълнението на правителствените мерки, а това предполага да се упражнява контрол, да се правят арести и да се налагат административни наказания срещу магазините.

Да се опитваш "да се захванеш" с шефовете на заводи, за да "укротиш" пазара, "е отличната рецепта нещата да стигнат до невероятен провал", твърди Луис Висенте Леон, експерт в компанията Datanаlisis.

Лидерът социалист Николас Мадуро обвинява шефовете на компании, че спекулират "по един абсурден начин". "Ние извършваме голямо контранападение срещу спекулантите и крадците", заяви той.

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права обяви санкции, които принуждават предприятията да не променят цените си от юлските им равнища.

Мартина обхожда рафтовете, които наполовина са празни. За тази 72-годишна пенсионерка дори цените, фиксирани от правителството, "са удар за портмонето ми".

"Контраатаката" на правителството цели да се спазват фиксираните цени на 25 основни продукти. Десет от тези 25 продукта отсъстват от рафтовете в магазините.

"Нито една цена не се е понижила, те дори са по-високи", казва Натали Сервера при излизане от супермаркет в Чакао, в източната част на Каракас. Тази жена, която е останала без работа и е на 21 години, се готви да напусне страната.

"Това няма да бъде достатъчно"

При все това мерките за овладяване на цените се подкрепят от клиенти като Хосе Бенитес, търговец на 46 години, които благодарение на тях е купил два килограма прах за пране "малко по-евтино". Според него страната е "бомба със закъснител" заради скъпия живот.

Президентът Николас Мадуро обяви в понеделник "план за икономическо съживяване", който предвижда в обращение да се пуснат нови банкноти - с пет нули по-малко от предишните, минималната заплата да се вдигне с над 3400% и да се направи девалвация от 96%.

"Критиките валят от всички страни (...) Чакаме да видим какво ще се случи, дали положението ще се подобри или пък ще се влоши, дали да заминем или да останем, ако отново земята започна да се тресе", шегува се Хосе, имайки предвид земетресението с магнитуд 7,3, разлюляло страната тази седмица без да причини жертви или пък значителни щети.

Венецуелците като Хосе предпочитат да се вкопчат в надеждите си. "Надявам се нещата да се подобрят за доброто на всички, за да може хората, които заминаха в чужбина, защото тук нямаха работа, да се върнат".

С продукти разпределени в две торбички Гладис де Варгас, фризьорка на 56 години, се оплаква, че е купила малко неща. "Каквото и да правят, това няма да бъде достатъчно. Вече няма нищо. Няма месо, няма плодове".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?