Латинска Америка търси решения на венецуелската бежанска криза

Латинска Америка търси решения на венецуелската бежанска криза

Дванадесет страни от Латинска Америка се събират в еквадорската столица Кито, за да обсъждат решения на венецуелската бежанска криза, предаде Франс прес.

Срещата е по инициатива на Еквадор. В нея участват Аржентина, Боливия, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Чили, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай. Венецуела бе поканена, но засега не е потвърдила участие.

Около 2,3 милиона венецуелци - 7,5 процента от населението на 30,6-милионна Венецуела, живеят сега зад граница заради икономическата и политическата криза в родината си. Най-много от миграцията бяха засегнати Колумбия, Перу и Еквадор. В Бразилия пък имаше прояви на насилие срещу бежански лагери на венецуелци.  

Страните, събрали се в Кито, се очаква да повдигнат въпроса за система за квоти за разпределяне на мигрантите. Тази идея им бе подсказана от испанския премиер Педро Санчес, който бе неотдавна на обиколка в региона. Там той обеща и 35 милиона долара европейска помощ за управление на тази миграционна криза.

Страните, които ще се срещнат в Кито, ще обсъждат и елиминирането на ограниченията пред уеднаквяване на мерките за транзит на венецуелските мигранти. Ще се обсъжда и създаване на общ фонд за справяне с кризата, а Еквадор ще отправи призив за оказване на международна финансова помощ.

Сред страните от Латинска Америка няма единна позиция за причините за бежанската криза предвид това, че Боливия защитава политиката на венецуелския президент Николас Мадуро.

Венецуелската миграция е най-сериозната в историята на Латинска Америка. На всяка граница венецуелците сега се сблъскват с различни формалности. Колумбия им иска лична карта в случай на транзит и паспорт за онези, които искат да останат, Еквадор иска сертифицирана лична карта, а Перу иска паспорт или молба за предоставяне на бежански статут.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?