Страхът от гръцки сценарий в Унгария разлюля борсите

Страхът от гръцки сценарий в Унгария разлюля борсите

Унгарският форинт поевтиня до най-ниското си равнище спрямо еврото за последната година, а индексите на борсата в Будапеща се понижиха най-много от всички борсови индекси в света, предаде агенция ″Блумбърг″ в петък. ″Унгарския страх″ се предаде на европейските борси, а те го препратиха и към Уолстрийт.

Това стана, след като говорителят на премиера Виктор Орбан заяви на пресконференция в Будапеща, че унгарската икономика е в "много, много тежко положение“.

След тази оценка форинтът се обезцени с 2,1% до 287.73 форинта за евро, което е най-слабото му равнище от юни 2009 г., а в същото време рисковата премия по унгарските държавни ценни книжа (ДЦК) скочи с 93 базисни пункта, което е най-голямото увеличение от периода след фалита на инвестиционната банка ″Лемън Брадърс″.

Еврото с нов минимум спрямо долара

Еврото слезе до 4-годишно дъно на международните пазари в петък. Курсът на единната европейска валута в Лондон падна под 1.21 долара – най-ниското равнище от април 2006 година насам.

Още

Рисковата премия отразява допълнителната доходност, която инвеститорите искат, за да купят унгарски държавни облигации пред американски със същия падеж. Доходността на краткосрочните унгарски ДЦК се повиши до 4.12%, a главният борсов индекс в Будапеща BET се понижи със 7%, съобщава още ″Блумбърг″.

Точните думи на официалния говорител на унгарското правителство бе , че ″икономиката на страната се намира в много тежко положение, защото предишното правителство е манипулирало статистическите данни и е лъгало за нейното реално състояние″. По време на днешната пресконференция в Будапеща говорителят предупреди, че опасността от фалит на страната не е преувеличена.

Европейската комисия изчислява, че държавният дълг на Унгария ще достигне 79% от БВП през 2010 г., което я прави най-задлъжнялата членка на ЕС в Източна Европа. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в Брюксел в четвъртък, определи ситуацията на страната като "деликатна".

Унгария получи безпрецедентно големия заем от 20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Световната банка през октомври 2008 г., за да избегне фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?