Страхът от коронавируса в Румъния води до екстремни реакции

Страхът от коронавируса в Румъния води до екстремни реакции

Общо 17 души, които са се върнали наскоро от Китай, са поставени под карантина в източния румънски окръг Галац, съобщава телевизия Диджи24, цитирана във вторник от БТА. По нейни данни до момента никой от тях не е проявил признаци на зараза с коронавирус.

Лица под лекарско наблюдение има и в редица други градове в страната. В някои случаи превантивните мерки и реакциите на хората, когато разберат, че може да срещнат на улицата някой, който е бил в Китай, стигат до крайности, отбелязва медията.

В училище в Търгу Муреш родители са поискали 7-годишно момиче да не бъде приемано в клас с мотива, че майка му е била наскоро в Китай, в една от зоните, където броят на заразените нараства.

Ръководството на училището се е свързало с майката на детето и е било взето решение момиченцето да остане изолирано вкъщи за две седмици, колкото е инкубационният период на коронавируса.

В източния окръг Тулча четирима китайски граждани, върнали се наскоро от родината си, са се изолирали по домовете си, въпреки че при завръщането си в Румъния са били прегледани от лекар и обявени за здрави.

В Букурещ двама румънци, евакуирани от китайския град Ухан с помощта на германските власти и върнати след това в Румъния с военен самолет, са поставени в таен карантинен център, където ще останат 14 дни.

Кметицата на Букурещ Габриела Фиря съобщи миналата седмица, че общината е предоставила място, където да бъдат държани под карантина лицата, за които има подозрения, че може да са заразени с коронавирус. Тя каза, че местоположението му е "служебна тайна", която не може да разкрие.

В окръг Бузъу 12 китайски работници от една фабрика са под карантина, след като се върнали от родната си страна в неделя.

Споделяне

Още от Европа