Страни от еврозоната готови да спасяват Гърция от финансовата катастрофа

Държави от еврозоната разглеждат възможностите да се притекат на помощ на Гърция, за да я спасят от бюджетната катастрофа, пише в четвъртък френският вестник "Монд". Изданието се позовава на свои източници, според които отделни държави, сред които Франция и Германия, проучват вариантите на финансова помощ за Атина като едновременно с това се консултират с европейските институции.

Двете държави обаче поставят едно условие - гръцкото правителство на социалиста Георгиос Папандреу да се ангажира с изпълнението на програма за оздравяване на публичните финанси.

Европейските правила изключват възможността за финансова помощ на държава от еврозоната. Но на двустранна основа не е невъзможно да се сключат спогодби. Може да бъде ускорено и отпускането на средствата по структурните фондове, предназначени за периода до 2013 г.

Очаква се засилване на консултациите до неформалната среща на държавните и правителствените ръководители в ЕС на 11 февруари в Брюксел. Дотогава ЕК трябва да одобри стабилизационната програма на гръцкото правителство, представена през януари, пише още "Монд".

По същото време гръцката преса широко коментира така наречената "китайска връзка" с гръцките държавни облигации. Медиите пишат, че Гърция е преговаряла с Китай да му продаде държавни облигации за 25 млрд. евро срещу закупуване на дял от Националната банка на Гърция. Това съобщение първо се появи във в. "Файненшъл таймс", който заяви, че преговорите са се водели с посредничеството на инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs). Последва опровержение от гръцкото министерство на финансите и от банката, което обаче не успокои финансовите пазари на страната.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?