Страните от Г-8 се споразумяха за преходно правителство в Сирия

Русия блокира "всякакво споменаване" за съдбата на Башар Асад

Гледните точки на Барак Обама и Владимир Путин по сирийския въпрос се разминават

Страните от Г-8 са стигнали до съгласие за необходимостта възможно най-бързо в Сирия да се договори преходно правителство, което да изведе страната от кризата.

Лидерите на най-развитите държави в света и Русия са изработили съвместна декларация за гражданската война в Сирия на срещата на върха в Северна Ирландия, в която обаче никъде не се бъдещата роля на сирийския президент Башар ал Асад.

"Русия блокира всякакво споменаване за съдбата на сирийския президент в окончателното комюнике от срещата на Г-8", заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков,

По думите му лидерите от Г-8, включително президентите на Русия Владимир Путин и САЩ Барак Обама, вероятно ще призоват за напредък в организирането на мирна конференция за Сирия, която Москва смята за единствения начин да се разреши сирийският конфликт.

Русия категорично се противопостави на останалите членове на Г-8 и засега отказва да свали подкрепата си към режима на Башар Асад в Сирия.

Обама и Путин се срещнаха в рамките на започналата в понеделник среща на Г-8 в Северна Ирландия, но след срещата руският президент обяви, че "няма постигнато сближаване на мненията ни по отношение на Сирия".

Обама призна, че с Путин имат "различни гледни точки", но споделят значението на спирането на кръвопролитията в Сирия.

Натиск върху Путин да се присъедини към общата декларация обаче е бил упражнен на вечерята снощи от лидерите от групата.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че сирийската опозиция не трябва да поставя предварителни условия за участието си в мирната конференция.

Ройтерс отбелязва, че неговата позиция показва липса на промяна в руската позиция, че оставката на Асад не може да бъде предусловие за прекратяване на войната в Сирия.

В интервю за кувейтската информационна агенция КУНА Сергей Лавров заявява, че Москва не е съгласна втората конференция в Женева за сирийската криза да се превръща в публичен акт за капитулацията на режима в Дамаск, съобщи ИТАР-ТАСС.

Първият дипломат на Русия предупреждава още, че призивите за въоръжаване на сирийската опозиция и обявяване на забранена за полети зона над Сирия съвпадат с интересите на Ал Каида на земята.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?