Стрелецът от атентата в Брюксел още се издирва

Стрелецът от атентата срещу Еврейския музей в Брюксел, при който загинаха четирима диши, още е на свобода и самоличността му не е установена, съобщи БТА.

Предстои негов фоторобот да бъде представен пред обществеността по-късно днес, тъй като следователите разполагат със снимки и видеозаписи от мястото на инцидента. Прокуратурата призова за съдействието на свидетели.

Заловеният вчера мъж, заподозрян първоначално в съучастие, е получил статут на свидетел и е освободен. Все още не всички семейства на жертвите са уведомени по каналния ред.

В неделя почина и портиерът на Еврейския музей в града, който бе прострелян преди ден и бе приет в много тежко състояние в болница. Така жертвите от стрелбата станаха четири.

От прокуратурата уточниха, че една от тях е французойка - вероятно това е жената, сътрудничела на доброволни начала в музея. Останалите две жертви са еврейски туристи от Тел Авив.

Прокуратурата пояснява, че от иззетите записи е очевидно, че нападателят е бил "добре подготвен", вероятно е действал сам и е въоръжен. Федералното обвинение не потвърждава, че в случая става дума за антисемитско действие. Вътрешният министър Жоел Милке снощи определи нападението като антисемитски терористичен акт.

Според експерти в борбата с тероризма случаят напомня на действията на Мохамед Мера във Франция преди две години, когато той застреля три деца и мъж пред еврейски колеж в Тулуза. По тяхно мнение подобно нападение може да бъде свързано или с представители на десните партии, или с ислямистки групи. Ислямистите изглеждат по-вероятен виновник, тъй като атентатът бе извършен в деня преди изборите за Европейския парламент, а това съвпада с техните възгледи срещу демократичния обществен ред.

Експертите са на мнение, че Белгия е изправена пред една от двете най-големи опасности в областта на тероризма, които са взимането на заложници или терорист на свобода. В случая терористът е все още свободен и това прави опасността от ново нападение непосредствена.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?