Строежът на новото метро затруднява сериозно трафика в София от март

Граждани протестираха срещу преместването на трамвай №6

Строежът на новото метро затруднява сериозно трафика в София от март

От края на март движението в центъра на София ще стане още по-затруднено заради строителството на третата линия на метрото, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова пред в. "24 часа".

Тогава ще започне същинското строителство, което ще приключи в средата на 2019 г. Ще бъде изцяло затворен бул. "П. Евтимий" и ще има нова организация на движение в зоната.

"Движението ще стане двупосочно по "В. Левски" от ул. "Граф Игнатиев" до тунела при НДК - 2 ленти в посока Петте кьошета и 1 в обратната. Докато трае строителството, трасето на трамвай №6 ще се премести от бул. "Скобелев" до пазара "Иван Вазов" по линията на трамвай №1. Обслужването на пътници от бул. "Арсеналски" временно ще става с автобус. Предстоят срещи с граждани, за да се реши кой вариант да се избере. Тази организация на движение ще трае година и половина", добавя Фандъкова.

В момента вече има стеснение по булевардите "П. Евтимий" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Фандъкова препоръча да се избягва пътуването с автомобил през центъра.

"Важно е да осигурим движението на наземния градски транспорт в тези участъци и алтернативи за придвижване", каза кметът.

Започнало е и обсъждането на проекта за реконструкция на бул. "Скобелев", която предвиждаше премахването на линията на трамвай №6, срещу което досега са събрани над 3000 подписа на софиянци.

"Има различни варианти. Целта е да запазим трамвайните трасета. Прави се всичко, за да бъдат засегнати минимален брой дървета по "П. Евтимий". Няколко пъти се променя проектът, сега отново се работи. Част от дърветата ще се преместят. След строителството на метрото булевардът ще се ремонтира, ще е с нови тротоари, осветление и засаждане на кестени", заяви Фандъкова.

Междувременно в София се проведе протест срещу планираното преместване на трамвай №6. Демонстрацията беше организирана от НПО "Спаси София", която събира подписката за запазване на трамвайната линия.

Според демонстрантите общината е планирала в края на февруари закриване на поредния екологичен електротранспорт, за да осигури достъп на автомобили до новата сграда на Софийския районен съд.

"Това решение беше взето без обществени обсъждания и в пълен разрез с претенциите София да се развива като зелен, устойчив и мобилен град. Гражданското недоволство е огромно и за това свидетелстват над 3000 подписа, които бяха събрани за по-малко от 2 седмици", посочват организаторите в съобщение до медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България